Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.15 / dotaz č. 54494
Dobrý den, mám pronajatou kancelář v budově, která má celkem 3 kanceláře. Máme všichni společná 1 kotel. Je majitel budov povinen nainstalovat pro spravedlivé vyúčtování indikátory tepla? Nejedná se o byty, ale o kancelář a ambulanci lékaře. Děkuji.
V novele vyhlášky č.194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie je v §7a uvedena povinnost osazení měřidel určeným k měření tepla a teplé vody a to v případě, že se provádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a přípravu teplé vody. Tato povinnost se vztahuje na byty a nebytové prostory. Je otázkou jakým způsobem Vám majitel provádí rozúčtování nákladů na teplo a teplou vodu, zda již tyto náklady máte naúčtovány v nájmu nebo platíte zvlášť za nájem a tepelnou energii.
Pokud se neprovádí rozúčtování tepla a náklady na palivo a provoz kotelny se rozděluje mezi nájemníky třeba nějakým paušálem, pak měřiče tepla majitel budovy nemusí mít nainstalovány. V opačném případě je povinnost osazení měřičů tepla.

Pro bližší právní výklad se obraťte na Ministerstvo průmyslu a obchodu. www.mpo.cz

S pozdravem

Kaleta Tomáš
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk