Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.15 / dotaz č. 54503
Dobrý den, bydlíme v SVJ a máme 2 vchody.Každý vchod má 6 bytů se sklepními prostory.Náš byt je uprostřed a je připojen na vedlejší bytovku.V první bytovce mají vlastní vytápění eletřinou. My máme společné vytápění plyn. kotel, který je v kotelně. Na platbách se podílíme stejným dílem.Víme, že náš byt je v lepší pozici, což je nám neustále předhazováno, i když platíme všichni stejně.Nyní se má přejít na nový způsob rozúčtovávání těchto nákladů s pomocí nainstalovaných ne měřičů, ale indikátorů.Nedovedem si představit, jak to bude spravedlivé, když 1byt v přízemí se neobývá, takže se tam skoro vůbec netopí a navíc tam nejsou nová okna,to znamená úniky tepla a ochlazování horních bytů.Pak ještě jeden byt nemá vym. okna a pod naším bytem se hodně zatahuje topení i přesto, že si vlastník stěžuje, že má byt studený, protože je nad sklepy ve kterých někteří nechtějí topit.Ještě v jednom bytě mají zazděné stupačky. Prosím o radu,dá se tady najít nějaké dobré řešení, aby se nám tady dobře žilo, nebo se raději odstěhovat, pořídit si domek už nemáme ale na to věk.Předem moc děkuji.
Vážená paní,

z Vašeho dotazu je vidět, že sama cítíte, že není ani tak problém v systému měření a rozúčtování tepla a TV, ale jedná se hlavně o mezilidské vztahy. Když se někdo nechce domluvit a se snaží profitovat na úkor druhých, to nevyřeší žádná legislativa.
Nebudu na Vás házet paragrafy a vyhlášky, protože ani vyjádření EKIS to neurovná.
Ve Vašem domě je problematických hned několik skutečností.
Naše legislativa rozúčtování tepla je založena na tom, že byty otápěné na stejnou teplotu platí stejně bez ohledu na to, ve které části domu se nacházejí.
Všechny prostory v domě se musí využívat tak, jak byly navrhnuty. Není tedy možné v neobývaném bytě vypnout topení a temperovat ho pod výpočtové teploty. To platí i pro sklepní prostory, musí se vytápět resp. temperovat na návrhové teploty, nebo musí být provedeno zateplení podlah bytů nad sklepy, nebo musí být zvětšeny radiátory v těchto bytech.
Nakonec je i problém v tom, že část bytu se vytápí samostatně elektřinou a není to ani celý jeden vchod. Jak se podílí na vytápění společných prostor?
Jediné dobré řešení je dohoda všechna členů SVJ se bez snahy profitovat na druhých.
Základem je zjednodušeně řečeno, že když nastavíte na všech radiátorech ventily do stejné polohy musí být ve všech bytech stejné vnitřní teploty měřené kulovým teploměrem ve výšce 1 m, nebo normální a pak se počítá se zvýšením teploty podle počtu ochlazovaných stěn o 1, 1,5 až 2 st.C v jednotlivých místnostech, bez vlivu jiných zdrojů, jako slunce, vaření atd. Jestli je dosaženo výpočtových teplot, je to základní vytápění a za to by měli zaplatit všichni stejně. Komu nestačí, může si ventily nastavit na vyšší teplotu a to by měli indikovat poměrové měřiče.
Pravidla na vytápění stanovuje vyhláška 194/2007 Sb. v platné znění a pro rozúčtování nákladů platí vyhláška 372/2001 Sb., která počítá s tím, že je dodržována vyhláška 194/2007 Sb.
Bohužel při nedohodě Vám zbývá pouze se obrátit na soud.

S pozdravem

Milan Mach
EKIS Zlín



Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk