Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.15 / dotaz č. 54560
Vážení,
nejprve jsem zaslala dotaz na e-mail efekt@mpo.cz a pak jsem se teprve dočetla, že e-mail je třeba zaslat pomocí formuláře. A tak tedy znovu.

Obracím se na vás s žádostí o radu. Město Mšeno plánuje na letošní rok opravu dvou úseků veřejného osvětlení, která jsou v havarijním stavu. Podle současných platných norem a vzhledem k tomu, že veřejné osvětlení osvětluje silnici II. a III. třídy, však dojde k navýšení stávajícího stavu svítidel. Nová svítidla však budou úspornější a budou přizpůsobovat intenzitu svícení v závislosti na noční době. Nevíme však, jestli budeme schopni doložit dosaženou úsporu energie minimálně ve výši 35 % průměrné celkové spotřeby energie za poslední dva roky, protože oproti původnímu stavu, který je nevyhovující dle současných právních norem, zde bude více svítidel. Můžeme i přes tento problém požádat o dotaci B.1 Komplexní opatření ke snížení energetické náročnosti veřejného osvětlení?

Dobrý den,

vzhledem k faktu, že pro poskytnutí dotace v oblasti B1 programu EFEKT 2015 je úspora energie ve výši 35% průměrné celkové spotřeby energie základním kritériem, které je požadováno pro poskytnutí dotace, je nutné tuto podmínku splnit. V případě, že tato podmínka nebude splněna, bude při hodnocení projektů projekt, který tuto podmínku nesplní vyřazen.
Odpovídá:  Ing. Marie Rodová* - EKIS Kladno tisk