Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.15 / dotaz č. 54576
Jsme bytový dům o 6 byt. jednotkách postavený v r. 1923-1925. Nedávno jsme slyšeli v televizi názor, že tak staré budovy by PENB nemusely mít. Plochu máme menší než 1000 m2. Nyní jsme zateplili jednu stěnu domu (ze dvora) - ze severní strany. Musíme nechat zpracovat PENB a v jakém termínu?
Děkuji za odpověď.
Vážená paní,
podle současně platné legislativy je pro váš dům zpracování PENB povinné v těchto případech:
- při prodeji bytu (předkládá se zájemcům o koupi, při prodeji se musí dát ke kupní smlouvě)
- při rekonstrukci, která se týká více než 25% obálky budovy - např. zateplení stěn, střechy, výměna oken - PENB se dokládá k žádosti o stavební povolení.
- od roku 2016 při pronájmu bytu (předkládá se zájemcům o pronájem, při uzavření nájemní smlouvy se musí předat nájemci)
- pokud není PENB zpracován kvůli některé z předchozích situací, musíte ho tak jako tak nechat zpracovat do konce roku 2018 - platí pro domy do 1000 m2 energeticky vztažné plochy (to je podlahová plocha + plocha obvodových stěn a příček).

Uvažuje se o změně legislativy v tom smyslu, že při prodeji starší budovy (případně bytu) nebude povinnost PENB zpracovávat, budova se v tom případě zatřídí do nejhorší energetické kategorie. Pokud bude prodávající chtít zvýšit cenu nemovitosti, může si samozřejmě nechat PENB zpracovat a tím lépe informovat kupce o energetické náročnosti budovy.

V každém případě jde zatím jen o návrh, který se během legislativního procesu může změnit, nebo z novely úplně vypadnout. Doporučuji vám zpracování PENB odložit na dobu, kdy to po vás bude legislativa opravdu vyžadovat.

Přeji hezký den!
K. Srdečný