Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.15 / dotaz č. 54616
Dobry den, prosim vas mame dotaz ohledne energetickeho stitku na budovy. Jedna se o budovu kde jsme dva 50% vlastnici- bytovy dum ve Sternberku,Olomoucko a pronajimame zde byty. Dum je staršího typu, a je opraveny.
Jak si mame vyridit energeticky stitek, kde zacit a nebo kde vlastne o neho pozadat, na jakem prislusnem urade ci miste. Nevime jak udelat ten rpvni krok. Dekuji moc za odpoved ,

a preji hezky den

Vážení, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:
Podle zákona č. 406/2000 Sb. v platném znění (tj. dle zákona č.318/2012 Sb.) a § 7a odst. (1), je stavebník, vlastník budovy nebo SVJ (tj. společenství vlastníků jednotek) povinen zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy. Ve Vašem případě se bude jednat o průkazy pro užívané bytové domy, kdy do 1.1.2015 tyto musely být zajištěny pro domy s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1500 m2, do 1.1.2017 musí být zajištěny pro domy s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1000 m2 a do 1.1. 2019 pro domy s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 1000 m2.
Dle odst.(2)tohoto paragrafu je dále vlastník budovy nebo SVJ povinen - zjednodušeně - dále zajistit zpracování průkazu při prodeji budovy nebo její ucelené části, při pronájmu budovy a od 1.1.2016 i při pronájmu ucelené části budovy. V případě prodeje či pronájmu potom předat průkaz kupujícímu či nájemci (ucelenou částí se zde rozumí i bytová jednotka).
Dle odst. (4) § 7a musí být tyto průkazy zpracovány pouze příslušným energetickým specialistou. Veřejně dostupný seznam těchto specialistů s kontakty, je uveřejněn na stránkách Min. průmyslu a obchodu (www.mpo.cz) pod odkazy Energetika a suroviny, dále Energetická účinnost a seznam energetických specialistů (specialisté , kteří mohou vypracovávat tyto průkazy mají v tomto seznamu zatrženu oblast – „energetická certifikace budov“).
Pro úplnost ještě uvádíme popis energeticky vztažné plochy jak je uveden v předmětném zákoně, kdy touto plochou se zde rozumí vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově , vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy.
( Tj. velmi zjednodušeně, vytápěná plocha všech podlaží, vymezená vnějšími rozměry obvodových konstrukcí).
Protože Váš dotaz neobsahuje údaje o velikosti Vašeho byt. domu a termínech uzavřených smluv o pronájmech (tj. nové a staré smlouvy) lze jen těžko naši odpověď více konkretizovat, můžete ale tuto Vaši problematiku pro začátek bezplatně konzultovat i na našem poradenském středisku v Olomouci, v předem dohodnutém termínu na tel. 777068990 (Ing. P. Svoboda, svobodapa@volny.cz. ).
S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc