Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.15 / dotaz č. 54635
Dobrý den,
mám dotaz ohledně PENB. Náš dům (SVJ) má celkovou enrgeticky vztažnou plochu 1050 m2. Dle novely zákona 406/200 Sb. máme tedy povinnost nechat zpracovat PENB do 1.1.2017. Můj dotaz ale směřuje spíše k datu 1.1.2016 do kdy musí být zpracován PENB v případě že bude v domě pronajmuta určitá ucelená část (např. byt). Chtěl bych se Vás tedy zeptat. Pokud SVJ není vlastníkem bytového domu ale jednotlivé byty jsou ve vlastnictví majitelů bytů musí i přesto v případě pronájmu jednotlivých bytů nechat SVJ zpracovat PENB do 1.1.2016? Dle mého názoru ne a stačí když pronajimatel předloží nájemci vyúčtování za poslední tři roky. Za Vaši odpověď Vám předem moc děkuji.

S pozdravem a přáním hezkého dne
Vážený pane,
odpovědnost za zpracování PENB má ve vašem případě SVJ jako majitel budovy (SVJ je právnická osoba). Zákon uvádí, že SVJ (resp. vlastník budovy) je povinno zajistit zpracování PENB při prodeji bytu, od. 1.1.2016 i při pronájmu (plus vámi zmiňovaná povinnost zpracovat PENB do 1.1.2017). Za porušení této povinnosti hrozí pokuta od SEI. Vlastník bytu nemá povinnost PENB nechat zpracovat, ale má povinnost ho předložit při prodeji, od. 1.1.2016 při pronájmu (a při podpisu smlouvy předat originál PENB nebo ověřenou kopii).

Pokud PENB neexistuje, resp. existuje ale SVJ ho vlastníkovi nedalo, pak je možné při prodeji či pronájmu předložit vyúčtování energií za poslední 3 roky. Tím vlastník bytu splní zákon, ale povinnost zpracovat PENB pro SVJ stále trvá.

Podotýkám, že povinnost předkládat PENB od 1.1.2016 platí pro nově uzavírané smlouvy o pronájmu. Pokud se pouze prodlužuje již existující smlouva, pak PENB být nemusí.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný