Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.15 / dotaz č. 54658
dobrý den prosím mám prosbu mám RD po otci od roku 2011 jsem ho postupne opravila a vyměnila okna a v přízemí je nebytový prostor kde je pronajat. musim mít štítek a potvrzeni ener.budovy? rd ale neprodávám děkuji za odpověd
Ve vašem případě je zřejmé, vzhledem k tomu, že pronajímáte pouze přízemí rodinného domu, že se nejedná o kompletní pronájem budovy. Podle našeho názoru Vám povinnost však vzniká (vznikl) zpracovat PENB (průkaz energetické náročnosti budovy) od 1.1.2013 vždy, když jste přízemí rodinného domu pronajala novému nájemci.
Toto opatření slouží jako ochrana nájemníka, který má mít přiměřenou jistotu, že v konkrétní budově má konkrétní nájem ale také bude mít i očekávané ostatní náklady na teplo a elektřinu, s nájmem souvisejícím. Současně zákonodárce chtěl "potrestat" ty vlastníky, kteří pronajímají staré nemovitosti, u kterých zatím neproběhlo žádné snížení energetické náročnosti (aktivní ani pasivní) a nájemce ač měl třeba laciný nájem, zaplatil za spotřebované energie i několikanásobek nájmu. Přijetím novely tak vlastníkům starých budov přibývá tato povinnost, protože při výstavbě nových budov tato povinnost již vznikla zpravidla při schvalování projektové dokumentace. PENB má platnost 10 let a jeho trvání a platnost je omezena do doby, pokud se v budově neprovede větší změna ( s dopadem do spotřeby cca větším než 25%, velice zkráceně řečeno).
Pokud však je nájemce stálý, dokonce nájem trvá před rokem 2013, pak podle našeho názoru povinnost nevznikla nebo ji šlo nahradit 3 vyúčtováními, což jako ochrana historického nájemce (u nájmu který trvá) nemá faktické opodstatnění.
Při změně nájemce byste však v inzerci o pronájmu měla doložit indikaci (zařazení) budovy do energetické škály, a to podle našeho názoru není možné jinak než vypracováním PENB.
Více viz §7a odst.(2) písm.a), zákona o hospodaření s energií.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk