Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.1.15 / dotaz č. 54697
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda se dá někde zjistit, zda má budova energetický štítek.Jsem nájemníkem v bytovém domě s 5 bytovými jednotkami ve Znojmě. Majitel neustále zvedá nájemné, ale katastrofický stav oken a obrovskou náročnost plateb za energie nevidí.
Chtěli bychom se proto dozvědět, jak na tom budova je právě z hlediska energetické náročnosti.
Děkujeme
Dobrý den,
předpokládám, že pokud majitele domu ke zpracování průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) nic nenutilo, tak jej o své vůli pro nevyhovující dům zpracovat nenechal.
Povinnost zpracovat PENB je v zákonu č. 406/2000 Sb. uvedena právě pro případ, jako je ten, který popisujete a Vašeho domu se pravděpodobně týkají dvě data:
1.1.2019 - do tohoto data musí nechat vlastník budovy zpracovat PENB bezpodmínečně
1.1.2016 - od tohoto data musí majitel při podpisu nové nájemní smlouvy předložit nájemci PENB.

Je možné, že bude vlastník argumentovat výjimkou v zákoně, která umožňuje nahradit PENB fakturami za energie. Tato výjimka ale platí pouze v případě, že byste byla vlastníkem
jednotky - bytu a chtěla jej prodávat nebo pronajímat. Pokud má dům jednoho vlastníka a je pronajímán, tak povinnost PENB platí.

PS: PENB se zpracovává na dům jako celek nikoliv na část domu nebo byt, v případě, že máte kotel v bytě a bydlíte pod špatně izolovanou střechou nemusí mít pro Vás PENB úplně vypovídací hodnotu.
Zde je potom vhodné nechat si jej dopracovat o posouzení Vašeho konkrétního bytu, to je samozřejmě možné.

Hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. MPO 0997
Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk