Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.1.15 / dotaz č. 54708
Dobrý den,
pronajímám v rodinném domě jeden byt menší než 50m2. Díky tomu nevzniká povinnost opatřit energetický štítek, avšak kvůli platné legislativě musím zajistit zbytečně nákladné měření tepla (topení). Slyšel jsem, že se chystá novelizace příslušné legislativy a chci se zeptat, co je na tom pravdy? Dělám si naději, zdai v této věci nevznikne podobná výjimka.
Hezký den.
Povinnost zpracovat PENB neplatí pro objekty, které mají energeticky vztažnou plochu menší než 50 m2, nemá to souvislost s pronájmem.
Pokud pronajímáte byt nebo jinou část rodinného domu, jste povinen nájemci doložit zpracovaný a platný Průkaz energetické náročnosti objektu (lidově a velmi nepřesně "energetický štítek"). Zde není žádná spodní hranice plochy, pod kterou tato povinnost doložení není.
K druhé části dotazu - měření tepla - pravděpodobně popisuje vyhlášku stanovující pravidla pro rozúčtování - v listopadu 2014 byla přijata novela 237/2014, která modifikuje předchozí vyhlášky. Stále při pronájmu a rozúčtování platí požadavky na měření - buď pracovním měřidle v případě, že energie do bytu (nebo pronajímané části) vstupuje v jednom místě; nebo poměrovými měřiči.
Podklady a diskuze k dalším změnám, přestože jsou velmi racionální a odborné a mají snahu napravit některé dlouholeté přehmaty, nemá v tuto chvíli cenu popisovat.