Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.15 / dotaz č. 55915
Dobrý den,
mohl bych se zeptat, zda je potřeba vypracovat Průkaz energ. náročnosti v případě zateplení původní půdy a vytvoření podkroví RD? Jedná se o novostavbu ucelené části domu, nebo o větší změnu dokončené budovy - v závislosti na požadavcích z. 406/2000 a vyhl. 78/2013?

Děkuji za informaci
Dobrý den,
posouzení zda zda je nutné průkaz zpracovat záleží na velikosti objektu. Průkaz, který prokazuje plnění požadavků na energetickou náročnost, je potřeba zpracovat při větší změně dokončené budovy nebo v případě výstavby nových budov.

Větší změna dokončené budovy je dle zákona definována jako změna na více než 25% celkové plochy obálky budovy. Plochou obálky budovy je součet ploch střechy, stěn, podlahy a výplní otvorů. Zda se jedná o větší změnu dokončené budovy zjistíte porovnáním ploch obalových konstrukcí před a po realizaci půdní vestavby. Pozn. u nevytápěné půdy je nutno započítat strop půdy, u podkroví pak šikmou zateplenou střechu.

Dále je dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. přístavba nebo nástavba, navyšující původní energeticky vztažnou plochu (plochu všech podlaží včetně vnitřních i obvodových stěn) o více než 25% považována za novou budovu. Pokud tedy máte rodinný dům např. s jedním nadzemním podlažím a nevytápěnou půdou, pak vybudování podkroví v celé ploše původní půdy navýší celkovou energeticky plochu o více než 25% a bude potřeba průkaz zpracovat pro podkroví samostatně, protože pro novou budovu jsou dle vyhlášky definovány přísnější požadavky než pro změnu budovy.


S pozdravem
Ing. Lucie Kochová
Odpovídá:  Ing. Lucie Kochová* - EKIS Praha Enviros tisk