Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.15 / dotaz č. 56712
Zdravím, u rodinného domu budu vyměňovat kompletně špaletová okna za plastová 1,1W/m2K. Chtěl bych požádat o dotaci Nová zelená úsporám. Potřebuji také vypracovat odborný posudek. Zajímá mne za jakých podmínek mohu dosáhnout na dotaci, kolik bude stát od vás posudek a protože mi okna budou montovat již v dubnu, zda je možné požádat o dotaci zpětně.
Děkuji
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Podmínkou dotace je dosažení požadovaných parametrů pro danou oblast podpory. Ve Vašem případě se o Oblast A – snižování energetické náročnosti stávajících budov, podoblast A.0 – dílčí opatření. Zde jsou podmínky dvě.
1.) Součinitel prostupu tepla U zateplované nebo měněné konstrukce musí být menší než 0,9 násobek doporučené hodnoty U dle ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Ta stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé obálkové konstrukce domu, i pro vnitřní stěny. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro výplň otvoru ve stěně (okno) 1,5, doporučená 1,2 (W/m2.K) a pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,8 až 0,6 (W/m2.K).
Zde se myslí parametr Uw (index w jako window)– součinitel U pro okno jako celek. Pro okna jsou dále uváděny hodnoty – Ug (g jako glass)– týká se zasklení a to patrně uvádíte 1,1(W/m2.K). Pak Uf (f jako frame angl. rám)) – to je parametr pro rám okna a zmíněné Uw. Je-li požadována hodnota 0,9 x doporučená, musí výrobce deklarovat hodnotu Uw max. do 1,08 (W/m2.K). Bude se tedy jednat spíše o okno s trojskly. Požadované parametry splňují výrobky, které jsou deklarovány v Seznamu výrobků a technologií (SVT) – naleznete na stránkách ZÚ.
2.) Druhou podmínkou je snížení potřeby tepla na vytápění po provedení opatření (výměny oken) min. o 20%. To se prokazuje energetickým posudkem, který zpracuje auditor. Otázkou je, zda pouhá výměna oken pro 20% snížení postačí. Pokud ne, pak by se muselo přidat ještě nějaké další opatření. To lze zjistit předběžným výpočtem podle stavební výkresové dokumentace domu.
Odborný posudek zpracuje energetický auditor a vybrat si můžete kohokoli, seznam specialistů je na www.mpo-efekt.cz. Na posudek je možnost získat dotaci max. 25 000 Kč. Cena posudku se odvíjí od pracnosti a dohody a stanovit ji musí zpracovatel.
Na opatření, která budou prováděna v letošním roce, lze samozřejmě žádat.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice