Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.15 / dotaz č. 56715
Máme z února 2014 zpracovaný energetický štítek na náš bytový dům. Nyní jsme vyměnili 2 okna a vchodové dveře. Je štítek stále platný nebo si musíme zase nechat zpracovat nový štítek?
Dobrý den,
předpokládám, že štítkem rozumíte Průkaz en. náročnosti budovy. Zákon o hospodaření energií stanovuje v § 7a odst. (4) "Průkaz platí 10 let ode dne data jeho vyhotovení nebo do provedení větší změny dokončené budovy, pro kterou byl zpracován…". Větší změnou dokončené budovy se dle § 2 odst. (1) rozumí změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy.
Za předpokladu, že plocha 2 oken a vchodových dveří tvoří méně jak 25 % plochy obálky budovy, lze uvedený zpracovaný Průkaz energetické náročnosti budovy stále považovat za platný.

Raději ještě upozorňuji na povinnost dle § 7 odst. (3):
"V případě jiné než větší změny dokončené budovy nebo větší změny dokončené budovy, při které se dokládají požadavky na snížení energetické náročnosti pro měněné stavební prvky obálky budovy nebo technické systémy, a která je provedena do 10 let od vyhotovení průkazu energetické náročnosti této budovy, jsou vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinni plnit požadavky na energetickou náročnost budovy podle prováděcího právního předpisu a pro stavbu splnit požadavky na energetickou náročnost pro měněné stavební prvky obálky budovy nebo měněné technické systémy podle prováděcího právního předpisu; to doloží kopií dokladů, které se vztahují k měněným stavebním prvkům obálky budovy nebo měněným technickým systémům a které jsou povinni uchovávat 5 let."


Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov tisk