Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.15 / dotaz č. 56778
Dobrý den.
Plánuji provést zateplení fasády a chtěla bych zažádat o dotaci Nová zelená úsporám. Co se týká dotace - dívala jsem se na podmínky, muselo by dojít k úspoře 20%, aby byl nárok na dotaci. Je možné toho pouhým zateplením dosáhnout? Akce, které jsem provedla v nedávné době, tj. zateplení půdy loni na podzim a výměna 4 oken v přístavbě za plastová, trojsklo - Rehau Brillant, letos v březnu, by do toho asi nešla započítat? Píší, že lze zahrnout do žádosti úpravy v průběhu akce, je tedy možné i akce před podáním žádosti? Co je to rozhodné datum a co je oblast podpory A.0?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Dotace Nová zelená úsporám má více podoblastí podpory. Podle dosažených energetických parametrů budovy po realizaci úsporných opatření se oblast podpory A dělí na čtyři podoblasti: A.0, A.1, A.2, A.3. Každá podoblast má požadované parametry, které je nutné po provedených opatření dosáhnout. U podoblasti A.0 správně uvádíte výši úspory min. 20%. U podoblasti A.1 je výše dána min. 40%, A.2 je to min. 50% a A.3 je to min. 60%. U oblastí A.1 až A.3 je dále uvedeny další požadavky (viz http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/2-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-a/). Ve Vašem případě je jistě možné dosáhnout na dotaci. Dle mého názoru byste splnila požadavek A.1.
Oblast dotace A.0 je oblast, která je od tohoto roku nově zavedená a umožňuje žádat o úpravy menšího rozsahu - například pouze zateplení fasády na celém objektu (žádá se splnění výše úspory - viz výše).
Ohledně rozhodného data: jedná se o datum, ke kterému byly provedeny úpravy objektu zlepšující tepelně technické vlastnosti. Ve vašem případě můžete uplatnit žádost i na výměnu oken a zateplení půdy (realizované od data 1.1.2014) z toho důvodu, že budete žádat o další opatření - tedy zateplení vnějších stěn, které budou provedeny letos. Jakmile byste chtěla dodatečně žádat pouze o dotaci na již provedené úpravy, musely by být faktury za provedené práce vystavené od data 1.1.2015.
Jelikož byste žádala nejenom o dotaci na výměnu oken a zateplení půdy, které byly provedeny v minulém roce, ale také na zateplení fasády (realizované letos), můžete do dotace zahrnout také výměnu oken a zateplení půdy. Jakmile by nebyly provedeny nové úpravy, nebylo by možné o dotaci žádat.
Typ tepelné izolace v podkroví je zcela v pořádku (nachází se v seznamu výrobků). Typ okna není sice vyjmenován v seznamu výrobků, avšak podle nových požadavků NZÚ není seznam povinný. V případě použití jiného výrobku, neuvedeného v tomto seznamu, je nutné prokázat soulad vlastností výrobku s podmínkami Programu (v tomto případě dodržení parametrů oken - součinitele prostupu tepla). Vaše okna tento požadavek splňují. V seznamu výrobků a technologií jsou uvedeny především výrobky, které mají vliv na energetickou náročnost budovy. Nejedná se tedy o požadavek na např. omítkové směsi.

S pozdravem
Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk