Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.15 / dotaz č. 56829
Dobrý den Vážení, mám pár otázek k zelené....:
¨
1.lze žádat o dotaci, když si práce provádím svépomocí?
2.na kalkulačce na zelené k úsporám mi vyšla úspora cca až 55%, ale přesto není nárok na dotaci. Myslela jsem, že na dotaci dosáhnu bez jakýchkoliv podmínek na např. tl.izolace...hlavně, že úspor dosáhnu. Nebo se mýlím?
3.lze do úprav zahrnout i práce, které jsem prováděla již před dvěma roky? (okna)

Děkuji za Váš drahý čas a info.

Dobrý den, děkuji za dotaz.
1) Podpora dotačního programu Nová zelená úsporám 2015 předpokládá, že si práce necháte provést odbornou firmou. Provedené práce musíte doložit fakturou.
2) Úspora 55 % (je-li myšleno snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění oproti stavu před realizací opatření v oblasti podpory A) spadá do podoblasti A2, s možností na podporu. Je však nutno splnit i jiné ukazatele (viz tabulka č.1 Závazných pokynů pro žadatele – odkaz přikládám). Dle této tabulky je podpora možná již při snížení o 20%. Zpracováním „Odborného posudku„ se určí snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění přesně. Na stránkách Ministerstva obchodu a průmyslu je seznam energetických specialistů a na stránkách ČKAIT (komora autorizovaných inženýrů a techniků) seznam projektantů, ti vám Odborný posudek mohou zpracovat (podrobněji str. 8 dole -Pokynů).
3) V Pokynech (str. 6 dole) jsou dvě rozhodná data pro posouzení způsobilosti výdajů a to 1.1. 2014 a 1.1. 2015.

http://www.novazelenausporam.cz/file/287/zavazne-pokyny-bd.pdf

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice