Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.15 / dotaz č. 56886
Dobrý den,
přečetl jsem podmínky NZÚ, ale mám trochu problém s tím, že mám kotel na tuhá paliva cca 7 let starý a dle těch pravidel bych ho musel vyměnit, protože nesplňuje alespoň 3. emisní třídu a na výběr jsou pouze kotle na peletky/dřevo a nebo krbová kamna či tepelné čerpadlo, nemáte někoho kdo by mi trochu poradil jaké jsou ještě možnosti - při částečném zateplení, případně jak má výměna nebo doplnění zdroje do soustavy vypadat?
S pozdravem
Dobrý den,
závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám (NZÚ) pro rodinné domy v rámci 2. výzvy k podávání žádostí (vydané 1.4.2015) skutečně neumožňují získat dotaci na zateplení domu (oblast A), pokud máte kotel na uhlí a kotel nesplňuje požadavky na 3. emisní třídu. V posledních cca 5 letech již takřka všechny nově pořizované kotle na uhlí emisní požadavky splňují. Pokud máte kotel 7 let starý, je skutečné možné, že emisní požadavky nesplňuje. Určitě bych to ale ověřil. Můžete mi na mail tomas.kupsa@dek-cz.com poslat přesnou specifikaci kotle, mohu Vám pomoci ověřit, zda je požadavek splněn či nikoli.

Pokud požadavek skutečně splněn není máte v principu 2 možnosti, co udělat, abyste mohl čerpat dotaci na zateplení z programu NZÚ:
1) vyměnit na vlastní náklady ještě před zateplováním Váš současný kotel na uhlí za nový kotel na uhlí, který emisní třídu 3. splňuje (není podporováno NZÚ)
2) vyněnit současný kotel za jiný zdroj, , a to za podmínek stanovených pro podoblast podpory C.1 programu NZÚ (je možné čerpat dotaci na výměnu zdroje tepla)

S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk