Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.15 / dotaz č. 57018
Vážení-chtěla bych získat dotaci na zateplení rodinného domu v Borovanech.Jednalo by se o střechu a obvodové zdi.Co bych pro to měla udělat,abych dotaci obdržela?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Dotaci z programu Zelená úsporám 2015 je při tomto rozsahu plánovaného zateplení celkem reálné získat. Pro splnění minimálních podmínek v oblasti podpory A.0 - Snižování energetické náročnosti stávajících domů je potřeba splnit podmínky dvě – procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění oproti původnímu stavu min. o 20% a nově zateplované konstrukce musí splnit předepsanou úroveň zateplení – 0,9 násobek doporučené hodnotu součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2. Teoreticky lze dosáhnout i vyšší úrovně zateplení, pak je dotace i o něco větší. To se musí prokázat výpočtem.
K žádosti o dotaci dokládáte energetický posudek a projektovou dokumentaci, tedy potřebujete zajistit zpracování těchto podkladů oprávněnou osobou. Veškeré další náležitosti jsou popsané v „Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory z … …“. Je toho více a nad rámec internetové poradny. Dokumenty naleznete na webu NZÚ 2015.
Kdykoli můžete využít našeho bezplatného energetického poradenství a objednat se na konzultaci do Energy Centra – telefon a více na www.eccb.cz.
Projektovou dokumentaci stávajícího stavu, pokud máte k dispozici, bude dobré mít s sebou. Pomůžeme Vám se v problematice zorientovat.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice