Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.5.15 / dotaz č. 58084
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit, jak postupovat při výpočtu U (součinitele prostupu tepla) podlahy na terénu ve starém domě (ze 30.let 20.století), kde je skladba, která odpovídá tehdejší době tzn.mezi dřevěnými trámy je nasypaný popílek a na tom dřevěný prkenný záklop s podl.krytinou. Jde mi o výpočet U v návaznosti na dotační program NZÚ, kde loni bylo jasně stanoveno, že do U se započítávají pouze vrstvy, které jsou účinně chráněny před účinky vlhkosti, letos (NZÚ 2015) je v metodickém pokynu už pouze uvedeno: postupovat dle ČSN 73 0540-4:2005, ČSN EN ISO 6946:2008.
Investor s touto podlahou nechce nic dělat tzn.bude jak ve výpočtu stávajícího stavu, tak i navrženého stavu.
Děkuju
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Jak jste správně uvedl, není v metodickém pokynu NZÚ2015 přesně dáno, jak postupovat při výpočtu skladby podlahy na terénu, kde se nenachází hydroizolační vrstva. My tyto situace řešíme tak, že využíváme hodnoty U pro podlahy na terénu podle stáří objektu, které byly platné pro loňskou výzvu. Jedná se o hodnoty na straně bezpečné.
Pokud byste chtěl počítat skutečně se vyskytující skladbu podlahy, doporučuji zjistit vlhkostní stav vrstev podlahy. Pokud by se prokázalo, že jsou jednotlivé vrstvy podlahy suché (dřevěné trámy, popílek), lze uvažovat podlahu v celé tloušťce skladby a postupovat při výpočtu součinitele prostupu tepla U bez potřebných přirážek - klasický postup výpočtu, kdy započítáme jednotlivé vrstvy podlahy, ležící na terénu po nášlapnou vrstvu. V opačném případě - vrstvy podlahy by byly vlhké, by se muselo s touto vlhkostí uvažovat ve výpočtu - tedy upravit hodnotu součinitele tepelné vodivosti "lambda". Do výpočtu je vždy nutné uvést, s jakými návrhovými parametry daných vrstev uvažujete.

S pozdravem
Tereza Nováková