Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.15 / dotaz č. 58736
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat:

1.pro stanovení obálky budovy PENB, kde je přesně definován rozsah definice, za co se považuje úprava vnitřního prostředí.
jestli je to jak vytápění, větrání, osvětlení atd. nebo jen vytápění.

2. mam hlavní budovu, k ní přičleněnou malou budovu, ve které nejsou umístěny radiátory. Hlavní tepelná obálka probíhá kolem obvou společně dokola. Bude tato malá budova zahrnuta od obálku budvy resp. systémová hranice bude kolem obou.

dle následujícího tvrzení: Prostorem s upravovaným vnitřním prostředím může být i temperovaný prostor (viz ČSN 73 0540–2, str. 7), což je uzavřený prostor nesloužící pobytu osob, kde je v zimním období teplota vzduchu záměrně nižší než v navazujícím prostoru vytápěném a vyšší než výpočtová teplota venkovní. Temperovaný prostor je buď cíleně vytápěn nebo nepřímo pomocí tepelných ztrát navazujících prostor.

2. Mám halu, která není vytápěná, jen osvětlení, větrání. Mám spočítat průkaz PENB. Jak se tedy k této úloze postavít a stanovít obálku budovy a energeticky vztažnou plochu?

Děkuji
Vážený pane,
zákon č. 406/2000 Sb. neuvádí explicitní definici úpravy vnitřního prostředí.

V PENB se stanovuje energetická náročnost budovy, která je definována v §2 odst. f):
"energetickou náročností budovy [se rozumí] vypočtené množství energie nutné pro pokrytí potřeby energie spojené s užíváním budovy, zejména na vytápění, chlazení, větrání, úpravu vlhkosti vzduchu, přípravu teplé vody a osvětlení"

Z toho lze odvodit, že do PENB zahrnete i prostory, kde se netopí, ale větrá, případně chladí či zvlhčuje/odvlhčuje se vzduch aj. To platí i o temperovaných prostorech - zákon nerozlišuje, na jakou teplotu se vytápí/temperuje/chladí.

Pokud je část budovy nevytápěná/nevětraná, pak lze tuto část chápat jako budovu, kde se nepoužívá energie k úpravě vnitřního prostředí. Podle § 2 odst. p) nepodléhá taková budova (resp. část budovy) povinnostem stanoveným v zák. 406/2000 Sb. Systémová hranice by tedy probíhala na vnějším povrchu vnitřní stěny, která odděluje vytápěný (temperovaný) prostor od nevytápěné části. To je i v souladu s vámi citovanou částí normy.

Pokud máte halu, kde se větrá pomocí vzduchotechniky, pak jde o prostor, kde se využívá energie k úpravě vnitřního prostředí (teplota, vlhkost, koncentrace CO2 a další). V tom případě můžete zpracovat PENB, kde zohledníte energetickou náročnost budovy dle §2 odst. f) zákona. Energeticky vztažnou plochu stanovíte dle §2 odst. r): "celkovou energeticky vztažnou plochou [se rozumí] vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy".

Upozorňujeme, že zákon může vykládat pouze soud. Ani ministerstvo, ani SEI, ani právník. Výše uvedený výklad zákona je takový, jak ho chápeme my a rozhodně není nijak právně závazný.

Přejeme hodně úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný




Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk