Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.15 / dotaz č. 59570
Dobrý den, prodávám starý rodinný dům, který bude novým majitelem kompletně zrekonstruovaný. Je nutné k prodeji zařídit energetický štítek?
Tento případ zohledňuje §7a odstavec 9 novelizovaného zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií s platností od 1. 7. 2015, který říká:

„Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.“

Zjednodušeně řečeno, pokud je dům starší roku 1947 a nebyla na něm provedena větší změna dokončené budovy po tomto datu, tak je možné se písemně dohodnout s kupujícím a nepořizovat pro prodej průkaz energetické náročnosti.

Přičemž větší změna dokončené budovy je definována jako:

„Změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy“. Obálkou budovy je potom soubor všech teplosměnných konstrukcí na systémové hranici celé budovy nebo zóny, které jsou vystaveny přilehlému prostředí, jež tvoří venkovní vzduch, přilehlá zemina, vnitřní vzduch v přilehlém nevytápěném prostoru, sousední nevytápěné budově nebo sousední zóně budovy vytápěné na nižší vnitřní návrhovou teplotu.

Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven tisk