Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.8.15 / dotaz č. 59989
Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně "zatepleni domu".
Dům rok 1974,patrový,nezateplen, plna cihla (45cm), plast.okna, zateplena půda. Dotaz zni: Jeden horní pokoj vychází ze střechy domu. Když to přeženu, tak je to jakoby vikýř, s tím rozdílem, ze má dvě zdi z časti venku a jedna ta zeď je z časti pod další střechou. Je možné na části které jsou venku nalepit polystyren a zbývající část zdi, která je pod střechou, by zůstala nezateplena? Může takové řešení způsobit nějaký problém v konstrukci? Jednoduše řečeno, by byla zateplená jen část zdí a druhá část, která je pod střechou by zůstala nezateplena. Předem Děkuji.
Dobrý den,
problém určitě vzniknout může. Zateplení by měl posoudit alespoň dle fotek projektant, který rozumí stavební fyzice a tepelně vlhkostním poměrům v konstrukcích.
U střech je také významné riziko v případě, že je změnou vlhkostních poměrů po zateplení zasažen dřevěný prvek krovu, může docházet k zavlhnutí a postupné degradaci.

Většina rizik je v praxi pouze teoretická v případě, že přiléhající místnosti provozujete bez významných zdrojů vlhkosti - akvária, koupelny, květiny apod. Problém se projeví
až v případě zvýšené produkce vlhkosti.

Bohužel nejsem schopen z Vašeho popisu poradit lépe.

Hezký den
Ing. Jiří Cihlář
č. oprávnění 0997
Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk