Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.8.15 / dotaz č. 60085
Dobrý den,

při zateplení domu zevnitř se doporučuje zateplovat Multiporem. Co když by ale zvenku zateplované zdi nebylo venkovní prostředí, ale sousedova nevytápěná garáž navazující na jeho vytápěný dům ? V tomto případě by se mohlo bezproblémů zateplit zevnitř běžným polystyrenem nebo PUR izolací ? V zateplovaném domě se počítá s rekuperací vzduchu.

Dík za odpověď.

Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Obecně se zateplování z vnitřní strany nedoporučuje. Kromě snížené tepelné kapacity stěny a tepelné stability místnosti patří mezi nedostatky i častější tepelné mosty (příčky, strop, podlaha) a náročnější řešení detailů při zateplování. Zateplení z vnitřní strany tedy volíme, jen když není možno jinak (památkově chráněný objekt, zateplení pouze jednoho bytu nebo stěny v domě, nemožnost postavit lešení, stísněný nebo žádný prostor z vnější strany).
Z vašeho dotazu není zřejmé, o jakou stěnu se jedná (tloušťka, materiál, stáří), jaké využití mají prostory (místnosti) z vaší strany a bude-li zateplováno třeba i v patře (přitížení stropů izolačním materiálem).
Norma 730540-2 (Tepelná ochrana budov-Požadavky) požaduje hodnotu „U“ (součinitel prostupu tepla) stěny mezi vytápěnou místností a nevytápěným prostorem max. 0,60 W/m2K (doporučená hodnota je však 0,4 W/m2K). Tloušťka izolantu se tedy navrhne tak, aby nebyla překročena tato hodnota. Posoudit se však musí i vlhkostní poměry ve stěně. Pokud dochází ve stěně ke kondenzaci vodních par, musí se v letním období zcela odpařit, aby nedocházelo k jejich hromadění. U některých materiálů je kondenzace normou omezena případně vyloučena. Množství kondenzátu ověří výpočtový software.
Polystyren má příznivou cenu, dobře izoluje (λ =0,039) a dobře se s ním pracuje. Má však poměrně vysoký faktor difuzního odporu μ =30-50. Pokud rekuperace bude kromě zpětného získávání tepla udržovat i vlhkost v patřičných mezích, tak by to nemusel být problém. Pokud ale zvýšená vlhkost a pokles povrchové teploty stěny (nedostatečná tl. izolantu, nižší teplota z vnější strany než byla uvažována ve výpočtu - otevřená vrata garáže) způsobí vysrážení vlhkosti na povrchu, mohl by polystyren podpořit vznik plísní snadněji než Multipor (μ=3,0). Lambdu (součinitel tepelná vodivosti) má však Multipor horší (λ =0,045), z čehož plyne větší tloušťka zateplovací vrstvy.
Výpočtem lze posoudit i variantu s minerální vatou (μ=1,0-1,5; λ =0,039). Snad by byla s „chytrou“ parobrzdou a sádrokartonem vhodnější.
Další možností jsou kapilárně aktivní desky Pura (Redstone) od firmy Meffert ČR s μ=4,6.
Jedná se o vysoce propustný, nehořlavý materiál na minerální bázi s λ =0,08. Desky jsou vysoce alkalické (pH=10,5), což zabraňuje vzniku plísní. Desky jsou schopny přijmout a v příznivém období vlivem kapilární aktivity opět uvolnit, velké množství vlhkosti.
Firma sama provede posouzení stavu a návrh zateplení. Nevýhodou je vyšší cena.

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice

Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk