Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.15 / dotaz č. 60125
Zajímá mne zateplovací systém NEW-THERM a tvrdé polyuretanové stavební desky TPD-PUR 30/40, u kterých je uveden faktor difůzního odporu μ≤20. Rekonstruuji starší rodinný domek u kterého chci zateplit obvodové zdi a přitom zachovat jejich difůzní propustnost. Vrtá mi přitom v hlavě, že tabulky uvádějí u tuhého pěnového polyuretanu neplášťovaného hodnotu μ 180 až 260, tedy mnohem věrší i než u extrudovaného polystyrenu. Jaká je tedy pravda?
Z hlediska propustnosti pro vodní páry je polystyrén výrazně horší než minerální vlna a vůbec nejvyšší difuzní odpor mají polystyrény typu XPS – extrudovaný polystyren. Viz. tabulka.

Zateplení polystyrenem je možné v případě, že je cihlové zdivo suché (tzn., nedochází k vlhnutí zdiva vzlínáním vody z podzákladí, zatékáním apod.) Není sice splněno obecné pravidlo, že faktor difúzního odporu jednotlivých vrstev stěny má směrem ven klesat (polystyren má vyšší difúzní odpor než cihla), ale výpočty konkrétních skladeb cihlové zdi zateplené polystyrenem dokládají, že ke kondenzaci vodní páry v polystyrenu dochází, ale tato zkondenzovaná voda se v průběhu roku odpaří. Odpařitelné množství vodní páry je vyšší než zkondenzované množství. Vhodné je provést výpočet na difúzi vodní páry pro konkrétní skladbu konstrukce.

Problém by mohl nastat v případě, že cihelné zdivo je vlhké z důvodu vzlínání vody od základů. V takovém případě je třeba volit zateplovací systém propustnější pro vodní páru než je polystyren - v ideálním případě tzv. provětrávanou fasádu, alternativně polystyren s otvory (pro lepší odvod vodní páry z konstrukce), případně minerální vlnu nebo dřevovláknité desky.

Tabulka orientačních hodnot

Materiál Faktor difúzního odporu μ

Extrudovaný polystyren (XPS) 100 - 200
Pěnový polystyren (EPS) 40 - 67
Pěnový polyuretan, měkký (molitan) 2,5
Pěnový polyuretan, tvrdý (PUR) 150 - 200
Minerální vlna, lisovaná 5 - 12

μ faktor difúzního odporu, schopnost zdiva propouštět vodní páry, čím hodnota nižší, tím konstrukce lépe „dýchá“

S pozdravem EKIS KEA Ostrava
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk