Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.15 / dotaz č. 60149
V září 2015 má být otevřená výzva v programu IROP - SC 2.5 -Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení (oblast bytových domů).
Může obec do 2000 obyvatel žádat o dotaci v rámci tohoto programu, v případě, že je vlastníkem neobývaného rodinného domu, který chce přestavět na bytový dům včetně zateplení, rekonstrukce a výměny topného zdroje na pevná paliva za tepelné čerpadlo?
Ano, může, pokud nemovitost bude obsahovat čtyři nebo více bytových jednotek a bude uvedená v katastru nemovitostí jako bytový dům.
Dotaci je možné použít na jednu nebo několik z vybraných aktivit: zateplení obvodového pláště, stěnových, střešních, stropních a podlahových konstrukcí, výměna a rekonstrukce oken a dveří.

Dotaci je také možné využít na výměnu zdroje tepla v bytovém domě, využívající místo pevných nebo kapalných fosilních paliv efektivní, ekologicky šetrné zdroje jakými mohou být: nízkoemisní kotle na biomasu, účinné tepelné čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, využívajících obnovitelné zdroje nebo zemní plyn a kryjících primárně energetické potřeby budov, ve kterých jsou umístěné.
Odpovídá:  Ing. Jiří Pech* - EKIS Brno, Energ-servis tisk