Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.15 / dotaz č. 60244
Dobrý den,
chci v Luhačovicích prodat byt v osobním vlastnictví, který je součástí bytového domu. V tomto bytovém domě jsou 4 byty, takže dle zákona není založeno SVJ. Administrativu a účetnictví nám vede bytové družstvo Květen v Luhačovicích. Při prodeji mého bytu bych měla předložit průkaz energetické náročnosti. Koho mám o něj požádat? Dočetla jsem se, že pokud by mi nebyl na písemnou žádost vydán, tak ho v takovém případě u prodeje mít nemusím a stačilo by doložit vyúčtování za spotřebu energií? Nebo si musím sama požádat o vystavení průkazu energ.náročnosti? Pokud budete potřebovat nějaké další informace, dejte mi prosím vědět.
Děkuji za Váš čas a radu.
Dobrý den,

děkuji za položený dotaz.

Povinnost zpracovávat při prodeji nemovitosti průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) má za cíl informovat budoucího kupujícího o energetické náročnosti budovy.

Zákon 406/2000 Sb. v platném znění § 7a ukládá povinnost vlastníkovi budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinnost zajistit zpracování Průkazu energetické náročnosti mj. - při prodeji budovy, nebo ucelené části budovy.

Ucelenou částí budovy se rozumí podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena.

V případě, že vlastník vlastní podíl nějaké ucelené části budovy ( to je patrno z výpisu z KN ), povinnost vypracovat PENB ze zákona vlastníkovi tohoto podílu nevyplývá, resp. nevzniká.

Ve vašem případě bude dostačující, pokud při prodeji doložíte vyúčtování spotřeb energií pro bytovou jednotku za poslední 3 roky.


Pavel Konečný