Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.15 / dotaz č. 60323
Dobrý den,
prosím o informace ohledně dotačního programu NZÚ2015 pro podoblast dotace B.
Děkuji.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.
Po telefonickém rozhovoru doplňuji informace ohledně dotačního programu NZÚ.
Jedná se o dotaci na novostavbu tzv. pasivního domu, kdy výše dotace činí u podoblasti podpory B.1 350 000 Kč a B.2 500 000 Kč. Při žádosti o dotaci můžete zažádat o podporu na zpracování energetického posudku a provedení změření Blower door testu (měření vzduchotěsnosti obálky budovy) ve výši až 35 000 Kč.

Pro podání žádosti o dotaci NZÚ je nutné, aby byla kompletní projektová dokumentace v rozsahu dle "Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu NZÚ Rodinné domy" (Souhrnná technická zpráva, situační výkresy, dokumentace objektů a technických a technologických zařízení - u TZB je požadavek popisu navrženého systému).
Jak jsem předesílala, je vhodné mít vyjádření ze stavebního úřadu o stavebním povolení (ohlášení stavby), aby nedošlo k výhradám ze strany stavebního úřadu o vzhledu a umístění stavby. Není to však požadavek NZÚ. Požadovaný dokument je výpis z katastru nemovitostí (vlastníci pozemku).

Rodinný dům by měl být navržen z materiálů a tlouštěk, které splní doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla pro pasivní domy Upas,20. Výplně otvorů nemusí být zmenšeny (naopak, malé rozměry oken jsou nevýhodné z hlediska splnění výše uvedeného součinitele Upas,20). V rámci NZÚ podoblasti dotace B se dále posuzuje tepelná stabilita místnosti v letním období, kde velké prosklené plochy musí být opatřeny stíněním (např. venkovní žaluzie, venkovní rolety, markýzy, atd...).

V rámci EKIS provádíme bezplatné posouzení rodinného domu s ohledem na požadavky NZÚ.
K posouzení je nutné doložit výkresy: půdorysy všech podlaží, řezy, pohledy, skladby konstrukcí, popis oken, vnějších dveří, popis TZB (vytápění, ohřev TV).
V rámci posouzení je možné upravovat tloušťky tepelných izolací, aby byly požadavky NZÚ splněny (nutná spolupráce s projektantem).

S pozdravem

Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk