Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.8.15 / dotaz č. 60345
Dobrý den,
rádi bychom zateplili půdu - aby zůstala přísupná/pochozí (strop je z trámů a záklopu). Bouzdáním jsme se dostali k protichůdným informacím - viz níže uvedené odkazy:
http://www.stavbaonline.cz/dokumenty/poradna/jak-na-zatepleni-pudy.html
http://www.eccb.cz/index.php?sk1=23&sk2=80&sk3=0&cid=336
A teď "babo raď" 8-)
Rozum radí nezavírat dřevo a nechat ho dýchat - fasáda také nemá pod izolací parotěsnou zábranu.

Za "babskou" radu děkujeme
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

O tom, zda použít na dodatečné zateplení stropu pod půdou pěnový polystyrén nebo minerální vatu, případně i jinou izolaci nebo systém, o tom rozhodujeme na základě materiálového řešení stávajícího stropu, jeho skladby, stavu nosné konstrukce a „kondici dřeva“. U dřevěných stropů má předejít stavební průzkum ze sondy, nejlépe na více místech. Zvláště u starých stropů je potřeba ověřit stav dřeva.
Na prvním odkazu se popisuje položení parotěsné fólie na strop pod minerální vatu. Jedná se o vytvoření parozábrany a pokud je tato dobře provedena, pak lze i shora dát pojistnou fólii proti prachu a nečistotám. To je logické a správné řešení z hlediska posloupnosti nových vrstev. Otazník zůstává nad spodním dřevěným stropem, který je pak difúzně uzavřený. Zhoršená možnost odvodu vlhkosti z dřevěné konstrukce může vyvolat následnou postupnou degradaci, která sice může být hodně dlouhodobá, ale časem se projeví. U dřevěných starých stropů, které nemají chemickou impregnaci, je potřeba každou změnu teplotně vlhkostního klimatu, kterou jim připravíme dodatečným zásahem (přidání nových vrstev a fólií) dobře zvážit.
Z tohoto pohledu vychází nejbezpečnější zateplovat staré trámové stropy shora podle doporučení č.3 podle odkazu na stránkách ECCB. Volné položení vláknité tepelné izolace se zanedbatelným faktorem difúzního odporu totiž stávající stav neovlivní.
To se dá provést i se splněním požadavku na pochůznost půdy. Například tak, že se rohože MV kladou do křížového roštu z fošen ve dvou vrstvách (například 2 x 16 cm) a na horní rošt se položí prkna na sraz s mezerami pro větrání. Prkna vatu i chrání, takže ponecháme bez paropropustné fólie. Pokud je nutno zajistit chůzi jen po části půdy, postačí dřevěné lávky. OSB desky nejsou vhodné, neumožňují dobré větrání skladby a často na jejich spodním líci dochází ke kondenzaci a plesnivění.
Místo dřevěného roštu se dají použít trámce z EPS nebo XPS. Je to takový ucelený systém, rovněž popisovaný na internetu a i zde se uvádí, že se na původní podlahu pokládá parozábrana. Tedy bych ji na dřevěném stropu vynechal. Trámce s EPS jsou jen na malé části podlahy, mezi nimi je vata a strop difúzně dobře funguje.
Pokud se dělá takové zateplení na stropech keramických nebo betonových, nic proti popsaným postupům. Důležitý je také vliv provětrání půdy. Pokud vlhkosti z interiéru umožníme volně procházet do půdního prostoru, kde mrzne, musíme také zajistit její odvod z půdy. Plesnivé a namrzlé krokve jsou častým důsledkem podcenění této důležité věci. Vždy je potřeba celé opatření domyslet do konce se všemi návaznostmi a důsledky.
Ještě poznámka k zateplení foukanou izolací mezi trámy. Má řadu nevýhod. V liniích trámů zůstává tepelný most. Měníme průběh teplot a kondenzace v konstrukci spíše na stranu nevýhody vůči dřevu a to především na horním líci trámů a v uložení zhlaví ve zdech. Neprovedeme prohlédnutí dřeva ani chemické ošetření, protože dutiny zaplníme „naslepo“. Pokud se tedy rozhodneme pro toto řešení, měly by se trámy shora tak jako tak odkrýt a impregnovat. Zazděná zhlaví předělat tak, aby kolem trámů zůstala mezera mezi dřevem a zdivem a dřevo mohlo větrat. (nepopisuji dál, co s tímhle tepelným mostem!). A v neposlední řadě přidat vrstvu souvislé izolace nad rovinu trámů. Pak logicky finanční výhoda zafoukání izolace do dutiny končí.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk