Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.15 / dotaz č. 60562
Dobrý den, uvažuji jako FO nepodnikatel o využití programu Nová Zelená úsporám na zateplení rodinného domu a výměně 13 let starého plynového kotle u rodinného domu (2 nadzemní podlaží, podsklepený, kolaudovaný v roce 1980, cihlový, patrový, užitná plocha 150 m čt., 101 m čt. zastavěná plocha, před celkovou rekonstrukcí, okna původní, dům je klasická "kostka" s rovnou střechou, z jedné strany tvoří součást dvojdomu). Mohu se zeptat prosím, 1) kolik je průměrná cena přípravy až ke zpracování a podání žádosti do programu (tj. zpracování asi PENB, projektové dokumentace až po zpracování žádosti), pokud bych uvedené zadal třetí osobě, která se na to specializuje. A dále 2) pokud by byla investice z mé strany do (zateplení, výměny oken a výměny kotle) cca 0,5 mil Kč, kolik by byla výše navrácené částky v rámci dotace a za jak dlouho po realizaci zateplení a výměn oken a kotle by byla vyplacena? 3) Existuje seznam ověřených firem, které se zabývají kompletní přípravou žádosti? případně firem, které by zároveň zpracovaly žádost a zároveň i zrealizovaly uvedená opatření (zateplení a výměnu).
Dobrý den,
V současné době je tento program Nová zelená úsporám pro rodinné domy pozastaven, nicméně se jeho otevření pro rodinné domy očekává na podzim letošního roku.

Cena na projektovou přípravu je odvislá od složitosti rodinného domu (např. pokud byl v minulosti přestavován) a stupně připravenosti (např. pokud máte projektovou dokumentaci k stávajícímu stavu apod.). Cena se pohybuje v řádu desítek tisíc Kč, nicméně lze na zpracování odborného posudku a zajištění technického dozoru stavebníka získat dotaci 25 000 Kč. Pro konktrétní cenovou nabídku se obraťte na energetické specialisty (zpracovatele energetických posudků/Průkazů energetické náročnosti) a zpracovatele projektové dokuementace - autorizované architekty, inženýry a techniky činné ve výstavbě.

Seznamy autorizovaných osob najdete na internetových stránkách www.ckait.cz a www.cka.cz.
Seznam energetických specialistů najdete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu www.mpo.cz.
Oficiální seznam ověřených firem, které se zabývají kompletní přípravou žádosti, neexistuje. Rovněž již odpadla povinnost realizovat opatření firmou, která je zapsaná v seznamu Odborných dodavatelů.

Výše dotace je určena dosaženými parametry zateplení a je omezena 50% celkových způsobilých výdajů. Částka dotace se určuje na plochu zateplovaných nebo vyměňovaných konstrukcí. Platí, že čím lepší parametry zateplní/výplní otvorů tím vyšší dotace na 1m2 zateplované plochy konstrukcí. Pro stanovení orientační výše dotace doporučujeme využít oficiální online kalkulačku programu Nová zelená úsporám, kde zadáte parametry svého objektu a plánovaná opatření a vyjde vám výše dotace. Kalkulačku naleznete zde: http://kalkulacka-rd.novazelenausporam.cz/

Více informací naleznete také na stránkách programu http://www.novazelenausporam.cz/

S pozdravem
Ing. Lucie Kochová