Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.9.15 / dotaz č. 60705
Dobrý den,
chtěl bych poradit ohledně zateplení a volby vhodného vytápění. Nastíním:

- máme 35 let starý dům 40cm tvárnice plášť z bílého brizolitu, patrový dům s plochou střechou a balkónem

- dřevěná okna dvojskla, také stará, profukuje přes ně asi 10 let zpět se dávala mezi rám a okno gumová izolace, která už tam není.

- původně se používal kotel na uhlí, ten zůstal a ještě k němu je tam elektrický, díky jemuž máme tarif na elektřinu D45

- elektrické topení používáme, když jsme v zimě práci, když přijdu domů hodím pár dřevěných polen do kotle na uhlí a docela to pomáhá

- obvyklá měsíční splátka na elektřinu je 8000,- pokud nakoupíme dřevo za 10tis eon nám vrátí cca 20tis po vyúčtování, pokud netopíme dřevem tak téměř nic.

- neoplýváme penězi, ale říkám si, že kdyby se s tím něco udělalo, tak si vezmu i půjčku a kdyby to bylo efektivní, tak by se splácela sama, no a pokud by k tomu šla vyřídit nějaká rozumná dotace bylo by to ještě lepší.

Poznámka: Píšu za svého otce Dimitera Petrova, který má zmíněný dům v Pouzdřanech
Já bydlím v Hustopečích a klidně bych se s Vámi i sešel, ač mi nedělá problém komunikace prostřednictvím těchto stránek.

Chtěl bych rodičům pomoci, protože jsou věčně v práci a ty energie je dosti presují.

Moje představa: kdyby opatření přinesla úspor na eletřině 4000-5000,- což je dle mého reálně, tak by to bylo velmi pozitivní.

Co jsem se bavil s firmou viadrus o koupi nového kotle, tak mi řekli, že si mám rozmyslet, jestli budu v budoucnu zateplovat od toho se odvíjí výkon a cena kotle. Možná by bylo nejlépe to vyřešit efektivně a jednorázově.

Dobrý den,
k vašemu dotazu lze doporučit nejdříve uvedený objekt, tak jak je popsaný komplexně "zateplit" tj. obvodové stěny např.: vnějším kontaktním zateplovacím systémem ETICS za použití tepelného izolantu tloušťky min. 140 - 160 mm, dále zateplit stropní konstrukci tepelným izolantem tl. min. 240 mm a současně vyměnit stávající výplně otvorů za nové plastové zasklené tepelně-izolačním sklem s celkovým součinitelem prostupu tepla min. Uw = 1,2 W/m2.K.
Po realizaci všech výše uvedených opatření budou splňovat dané konstrukce tj. stěny, strop a výplně otvorů doporučené hodnoty dle ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov.
Pro systém zateplení je za určitých podmínek využít dotační program "Nová zelená úsporám", v rámci dokladové části je nutné doložit projekt, energetický posudek, zpracované autorizovanými osobami, vyhotovit žádost, příp. další dokaldy vyžadované metodikou programu.
Teprve následně lze doporučit řešení "systém" vytápění, lze reálně předpokládat nižší výkonové parametry a tím i nižší pořizovací a provozní náklady zařízení na vytápění.

zdraví Šafařík Václav

Odpovídá:  Ing. Václav Šafařík - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk