Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.15 / dotaz č. 60835
Dobrý den,

zpracovávám projekt na rekonstrukci RD. Investor bude část bourat, něco se přistaví apod. V rámci rekonstrukce budou tedy cca 20% plochy fasády tvořit nově budované stěny. Ty zateplíme na požadovanou hodnotu u=0,3.
Dotaz zní, jak je to u ostatních stávajících konstrukcí budovy? Investor je chce zateplit. Je nutné v tomto případě dodržet hodnotu u=0,3 také pro tyto stávající obvodově stěny? V našem případě by to znamenalo cca 180 mm fasádního polystyrenu - jde o stěny z plných pálených cihel tl. 450 nebo 300mm. RD přímo navazuje na uliční čáru s chodníkem - pokud bychom museli dodržet požadavky normy, znamenalo by to zasahování o 180 mm na cizí pozemek Obecní části. Je možné stávající obvodové stěny, do kterých se jinak nezasahuje zateplit např. pouze 120 mm fasádního polystyrenu a nedodržet normu?

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem
Dobrý den,
V rámci rekonstrukce (pokud bude měněno 20% plochy fasády) se jedná se o jinou než větší změnu dokončené budovy a nově budované stěny mají být navrženy na doporučenou hodnotu U, nikoliv požadovanou.

Pokud budete zateplovat i obvodové stěny, do kterých se nezasahuje rekonstrukcí, už se bude jednat o větší změnu dokončené budovy a tam je potřeba splnit tyto podmínky (nutné dokládat PENBem):
konstrukce upravované (popř. měněné), navrženy na doporučené hodnoty U, nebo
vyhovující hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem a neobnovitelnou primární energii, nebo
vyhovující hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem a celkovou dodanou energii.

Pokud se objekt nebude zateplovat komplexně, je nedosažitelné splnění průměrného součinitele prostupu tepla Uem. Tady opět narazíte na problém s obvodovou stěnou u uliční čáry a jejím zateplení, u které je nutno splnit doporučené hodnoty U. Jediná možná úleva je uvedena v ČSN 730540-2, kde je v kapitole 5.2 uvedeno, že použití doporučených hodnot se doporučuje všude tam, kde tomu nebrání technické, ekonomické nebo legislativní překážky.

Další otázkou je, o kolik se rekonstrukcí zvětší energeticky vztažná plocha budovy (plocha stanovená z vnějších rozměrů vytápěných částí).

1) Když to bude o více než 25% plochy, pak musí přístavba (dle vyhl. 78/2013 je brána jako novostavba) splnit průměrný součinitel prostupu tepla Uem, celkovou dodanou energii i neobnovitelnou primární energii. U původní části je nutno navrhovat měněné/zateplované konstrukce opět na doporučené hodnoty U, nebo splnit vyhovující hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem a neobnovitelnou primární energii nebo vyhovující hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem a celkovou dodanou energii.

2) Když to bude o méně než 25% plochy, pak musí přístavba splnit:
konstrukce na doporučené hodnoty U, nebo
vyhovující hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem a neobnovitelnou primární energii, nebo
vyhovující hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem a celkovou dodanou energii.
U původní části je nutno navrhovat měněné/zateplované konstrukce opět na doporučené hodnoty U, nebo splnit vyhovující hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem a neobnovitelnou primární energii nebo vyhovující hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem a celkovou dodanou energii.

S pozdravem Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk