Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.15 / dotaz č. 61184
Dobrý den,
rekonstuujeme cihlový dům z roku 1938, tloušťka zdí je od 40-60cm.
Jak širokou zvolit vnější izolaci a nejvhodnější typ materiálu na zateplení pro tento druh stavby (polystyren, vata, případně jiný)?
Vytápění bude kondenzačním plynovým kotlem v kombinaci s kotlem na tuhá paliva, je možné na zateplení a na vytápění získat dotaci, ikdyž má objekt zatím pouze evidenční číslo(původně byl určen k rekreaci)?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
na takto obecně formulovaný dotaz nelze odpovědět přesnou hodnotou. Tloušťka izolace bude záviset na tom jaké parametry budete požadovat. V současnosti je standart na zateplení zděných rodinných domů kolem 15cm. Nejjednodušší však je nechat si zpracovat energetickou studii. Pokud je rekonstrukce rozsáhlejší(např. změny dispozic), doporučuji si ji nechat vyprojektovat kompletně včetně zateplení. Nehrozí tak, že budou špatně vyřešené detaily (např. napojení obvodové stěny na střechu). Při neodborném zateplení tak mohou vznikat místa, kde např. kondenzuje voda apod.
Rozhodnutí, zda použít polystyren či vatu, by rovněž vyžadovalo více informací. Polystyren je obecně o něco lepší izolant i z důvodu plastových kotev. Naopak pokud by hrozilo, že zdivo pod izolací může navlhnout (např. vzlínáním od základů), doporučuje se spíše minerální vata. V obou případech je nejprve nutné podklad zarovnat, aby nevznikla pod izolantem vzduchová mezera, kam by se mohl dostat venkovní vzduch.

Co se týče dotace, předpokládám, že máte na mysli program Zelená úsporám. Dotaci není možné získat na budovu s číslem evidenčním. Řešením by byla kolaudace na rodinný dům s číslem popisným.

S pozdravem,
Ing.arch. Jan Tyrpekl
Odpovídá:  Ing. Arch. Jan Tyrpekl* - EKIS Sedlec - Prčice, APE tisk