Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.15 / dotaz č. 61188
Dobrý den,
chtěl bych se informovat jak postupovat v případě potřeby zjištění volby tepelné izolace a systému vytápění pro svůj RD v rekonstrukci. Vlastním starší RD - 1.PP,1.NP - obytné,2.NP - obytné, podkroví - neobytné, a chtěl bych RD zateplit a zvolit nějaký systém vytápění. Jak postupovat??
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Postup volby tepelné izolace bude vycházet z Vaší představy o rozsahu zateplení a o stavu stávajících konstrukcí. Předpokládám, že zateplení a výměna zdroje tepla bude uplatňována v rámci dotačního programu NZÚ? Pro získání dotace je nutné splnit předepsané parametry měněných konstrukcí a procentuální změna spotřeby tepla na vytápění daného objektu.
Pro správný návrh tepelné izolace a jejích tlouštěk je nutné znát tvar a rozměry objektu, materiál a skladby zateplovaných konstrukcí. V případě, že bylo na objektu již nějaké úpravy použito, nutné uvést (např. výměna oken). Na základě těchto informací nabízíme v rámci EKIS posouzení vhodného zateplení a potřebného rozsahu zateplovaných konstrukcí.
Dotační program NZÚ má několik oblastí dotace, které jsou vymezeny rozsahem úpravy za účelem snížení energetické náročnosti budovy (tedy rozsahem zateplení). Oblast dotace bude vycházet z rozsahu zateplení a ze stavu a tvaru stávajícího domu (v rámci návrhu lze provést úpravy s ohledněním daných podmínek oblastí dotace - vše je možné při konzultaci upřesnit). Každá oblast dotace má danou výši finančních dotací pro měněné konstrukce (vše vztaženo na m2 zateplované plochy).
Po upřesnění rozsahu a způsobu zateplení je pro žádost o dotaci NZÚ nutné zpracovat projektovou dokumentaci a energetický posudek, který taktéž můžeme zajistit.

Návrh systému vytápění bude ovlivněn stávajícím způsobem vytápění. V případě, že se jedná o vytápění plynovým kotlem, doporučujeme navržení nového, kondenzačního plynového kotle. Stávající vytápění tuhými palivy může být nahrazeno novým kotlem na tuhá paliva (např. s automatickým přikládáním) nebo při úpravě stávajícího komínu plynovým kotlem. Další možný způsob nového vytápění je pomocí tepelných čerpadel. Konkrétní systém vytápění je závislý na finančních možnostech a stavu rodinného domu. Návrh a projekt v rámci NZÚ provádíme. Samotný návrh vychází opět z požadavků NZÚ na nové zdroje tepla.
Podklady pro NZÚ jsou na stránkách www.novazelenausporam.cz - RD.

S přátelským pozdravem

Ing. Tereza Nováková
EKIS Trutnov
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk