Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.15 / dotaz č. 61193
Dobrý den, chystáme se rekonstruovat starý dům, který má 2 obývaná podlaží + půda, trámové stropy, stěny o síle 50 někde až 80cm izolované proti spodní vodě. Chceme začít stropy a okny + vchod. dveře. Uvažujeme o použití foukané izolace mezi trámy, která bude odolná proti vlhkosti a napadení hlodavci. Máte zkušenosti s některým materiálem který je na trhu (minerální/magmarelax,climastone/, celulóza/climatizer/, foukaný grafitový polystyrén ..) ne moc drahý, ale kvalitní. Děkuji za odpověď
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.
Neznám bohužel stáří ani stav vašeho domu, tak jen obecněji. Jestliže plánujete kompletní rekonstrukci a zateplení Vašeho RD (stěny, strop, podlaha, okna a vstupní dveře) bylo by dobré mít dokumentaci (plány domu nebo alespoň pasport) odpovídající současné situaci. To znamená mít nejen skutečné rozměry, ale znát i skladbu výše jmenovaných konstrukcí (materiály ze kterých byly postaveny), aby bylo možno správně navrhnout tloušťku jejich zateplení a vypočítat potřebu tepla na vytápění.
Z hlediska zateplení by se ve vašem případě zřejmě jednalo o větší změnu dokončené budovy (upravuje se více než 1/4 plochy konstrukcí) dle § 7, bod b, zákon 406/2000 Sb. v posledním znění. Bude tedy třeba zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy - PENB (zpracuje energetický specialista - seznam energetických specialistů najdete na stránkách MPO), který vám a projektantovi zpracuje informaci, jak bude která konstrukce zateplena, aby splňovala normy. Projektant pak úpravy zakreslí do projektu zateplení. Autorizovaného projektanta, dle vašeho bydliště, lze najít na stránkách komory inženýrů a techniků - ČKAIT.
Cenu si dohodněte s projektantem. Záleží na velikosti RD, nutnosti doměřit chybějící nebo neúplnou dokumentaci. K ceně je nutno přičíst i částku za PENB (cca 3-7 tis.Kč). Na příslušném stavebním úřadě se informujte, zda stačí oznámení údržby objektu, ohlášení nebo povolení stavby (pokud by třeba zateplení zasahovalo do ulice nebo bylo potřeba souhlas souseda).
Odpověď na zateplení stropu s použitím foukané izolace není zdaleka tak jednoduchá. Otázka je, podle jakého kritéria tyto pěny chcete hodnotit. Můžeme se na tyto pěny podívat z více pohledů - stlačitelnost, paropropustnost, absorpce vody, vzduchopropustnost, tepelná vodivost. Vzhledem k tomu, že budete hlavně zateplovat, je třeba se zaměřit zejména na tepelnou vodivost (čím nižší hodnota, tím lepší izolant). Nevýhodou zateplení zafoukáním mezi trámy je výrazně horší vliv tepelného mostu ve zhlaví trámu uloženého ve zdi, který má vliv na degradaci dřeva a jeho biotické opotřebení. Souvislá tepelná izolace nad podlahou půdy je o něco šetrnější. Za sebe bych se spíše přimluvil k zateplení nad nosnou konstrukcí, tedy na podlaze půdy a to v provedení, aby to odpovídalo způsobu využití půdy (pochozí) a splnilo požadavky na tepelnou izolaci, tedy doporučenou hodnotu součinitele prostupu tepla.
Pro přehled uvádím, jaké mají součinitele tepelné vodivosti (lambda) používané materiály na trhu:
Sealection 500 - 0,0395 W/m.K
EKO S 500 - 0,037 W/m.K
FOAM-LOK™ 500 - 0,0346 W/m.K
Synthesia S303 - 0,028 W/m.K
Synthesia S7140 - 0,036 W/m.K
Foukaný grafitový polystyrén EASY FILL 034 – 0,034 W/m.K

Všechny výše uvedené pěny jsou kvalitní. Z tohoto výběru je vidět, že většina pěn má podobné vlastnosti, z řady vybočuje pouze Synthesia S303. Cenové relace je potřeba získat od konkrétních dodavatelů těchto materiálů. Nejlépe by bylo nechat si poslat konkrétní cenovou nabídku od více montážních firem, neboť konečná cena se může lišit i vlivem vzdálenosti od Vašeho bydliště.
Pěn je na trhu velké množství a obecně doporučuji spíše dobré reference na montážní firmu. I vlastnosti sebekvalitnější pěny může znehodnotit špatná montáž.


S přátelským pozdravem

Ing. Zdeněk Štekl
EKIS Rožnov p.R.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Štekl* - EKIS Rožnov pod Radhoštěm tisk