Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.15 / dotaz č. 61194
Dobrý den, chystáme se rekonstruovat starý dům, který má 2 obývaná podlaží + půda, trámové stropy, stěny o síle 50 někde až 80cm izolované proti spodní vodě. Chceme začít stropy a okny + vchod. dveře. Uvažujeme o použití foukané izolace mezi trámy, která bude odolná proti vlhkosti a napadení hlodavci. Máte zkušenosti s některým materiálem který je na trhu (minerální, celulóza, foukaný grafitový polystyrén ..) ne moc drahý, ale kvalitní. Děkuji za odpověď
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz.

Odpověď na Vaši otázku, resp. otázky, není tak snadná, jak to vypadá. Hned v úvodu si Vás dovolím upozornit, že poradenský portál i-EKIS neslouží k doporučování konkrétních značek či výrobců. Výběr dodavatele je vždy na investorovi po dohodě s projektantem či na základě definovaných technických specifikací konkrétního případu.

Pokusím se začít trochu obecně. Zcela logicky uvažujete, že začnete dvěmi obvodovými konstrukcemi, které obvykle vykazují největší tepelné ztráty v rámci domu, tj. stropem (střešním pláštěm) a výplněmi stavebních otvorů (okny, dveřmi).

Při zlepšování tepelně-technických vlastností (tedy zateplování s cílem snížit prostupy a úniky tepla) stávajících konstrukcí při dodatečných úpravách, rekonstrukcích a opravách starších domů je potřeba vždy postupovat velmi pozorně a s dostatečnými odbornými znalostmi. Při zateplování starších stropních či střešních konstrukcí je potřeba celý systém zateplení (tedy souvrství) posuzovat z více hledisek. Tím první je samozřejmě tepelně-technická funkce, tedy snížení prostupu tepla konstrukcí a v důsledku toho snížení potřeby tepla (nákladů na vytápění), ale třeba i zlepšení vnitřních podmínek v daném objektu. Při naplňování tohoto základního požadavku však musíme také zajistit, aby se do konstrukce stropu nezanášela vlhkost, která by mohla velmi rychle degradovat kvalitativní vlastnosti tepelné izolace a časem i dalších konstrukcí stropu.

Neznám detailní skladbu dotčených stropních konstrukcí, ale v každém případě by měla být tepelná izolace (bez ohledu na její druh a výrobce) navržena a zabudována do stropních konstrukcí společně s dalším prvky. Jejich potřebu a rozsah by měla navrhnout odborně způsobilá osoba v tomto oboru tj. odpovědný projektant pozemních staveb apod. v rámci přípravy projektové dokumentace. Celkový návrh skladby konstrukce by měl zohledňovat konkrétní podmínky, požadované parametry na zlepšení, ale také zajistit zejména tepelnou izolaci proti nežádoucím vlivům a procesům. Jde zejména o zamezení průniku vlhkého vzduchu z interiéru do střešního pláště. K tomu dochází v případě, že konstrukce není vybavena parozábranou (směrem k interiéru), která zabraňuje pronikání vlhkého vzduchu (zejména v zimě) do souvrství, kde by po dosažení teploty rosného bodu došlo ke kondenzaci vlhkosti ve vzduchu obsažené, která by se kumulovala v souvrství a zásadním způsobem snižovala kvalitativní parametry tepelně-izolační vrstvy. Na druhou stranu je žádoucí, aby směrem do exteriéru byla konstrukce difúzně otevřená, což by mělo zajistit bezpečnou difuzi případných zbytků vlhkosti ze souvrství.

Celkový návrh zabudování (foukané) tepelné izolace do prostor by měl také řešit přiměřené zajištění konstrukcí proti vniknutí nežádoucích živočichů (hlodavců, kun, ale také rozličného druhu hmyzu apod.). Tedy jde o pečlivé posouzení a řešení detailů napojení tepelně-izolačního souvrství na okolní konstrukce.

Samozřejmě jsou tu i další hlediska, jako je např. požárně-technické hledisko, zajištění dostatečné ochrany stávajících konstrukcí před nežádoucími vlivy (zejména již zmiňované vlhkosti), a to vše s ohledem na záměr využívání případných půdních prostor (uvažuje-li se o zateplování stropu mezi obytnými prostory a nevytápěnou půdou) – jak intenzivně a k čemu budou využívány apod.

Doporučuji Vám, při přípravě záměru na zateplení spolupracovat s dobrým projektantem, který by měl být schopen výše uvedenou problematiku posoudit přímo na místě a navrhnout nejvhodnější (případně navrhnout možné alternativy) řešení a postup.

Logický požadavek na dobrou kvalitu za co nejlepší cenu je samozřejmě logický, ale jak jsem uvedl výše, má to vždy více pohledů. Výběr dodavatele a ceny vybraného materiálu včetně nezbytných služeb montáže je jednoznačně na investorovi, který by se měl opřít o kvalitní projektovou dokumentaci.

S poděkováním za využití služby internetové porady i-EKIS MPO srdečně zdraví a hodně úspěchů přeje


Ing. Libor Lenža, poradce
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí, EKIS MPO
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk