Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.15 / dotaz č. 61251
Dobrý den,

rád bych se zeptal, jak je to v následujícím případě s povinností provést energetický audit. Firma má roční obrat nad 50M EUR a má více než 250 zaměstnanců. Firma podniká v pronajatém prostoru v části budovy. Veškeré energie jsou centrální pro celou budovu (teplo, elektřina atd.) tj. i pro další nájemce. V pronajatém prostoru jsou podružná měřidla pro tuto oddělanou část. Navíc celková roční spotřeba energií je v pronajaté části nižší než 700GJ.

Děkuji za odpověď
Dobrý den,
ve vašem případě není spotřeba energií rozhodující.

Firma, která je "velkým podnikatelem" (tj. není malým ani středním podnikatelem dle zákona), má povinnost nechat zpracovat en. audit na VLASTNĚNÉ nebo UŽÍVANÉ en. hospodářství. Nikoli na budovy. Viz zákon 406/2000 Sb., §9 odst.2. Energetickým hospodářstvím [se rozumí] soubor technických zařízení a budov sloužících k nakládání s energií, Viz zákon 406/2000 Sb., §2 písm. d). Typicky jde třeba o chladicí zařízení, které si nájemce provozuje sám.
Pokud tedy "velký podnikatel" funguje v pronajaté budově, může mít povinnost zpracovat en. audit třeba na vytápěcí nebo chladicí systém, který v budově užívá (=sám provozuje). Častěji asi nastane situace, že majitel budovy provozuje i energetické hospodářství a nájemníkům dodává službu (topení, větrání, chlazení aj.). V tom případě nájemce povinnost zpracovat en. audit nemá, protože energetické hospodářství neužívá, ale nakupuje službu.

U budovy je jedno, jestli je v nájmu nebo ne. Rozhodující je její spotřeba, limity viz vyhláška 480/2012 Sb. Nezáleží na tom, jestli ji vlastní nebo provozuje velký nebo malý podnikatel. Pouze veřejné budovy mají limity jiné (nižší). Viz zákon 406/2000 Sb., §9 odst.1.

S dotazem se můžete obrátit i na Státní energetickou inspekci, která má kontrolovat dodržování této části zákona. SEI sice není oprávněna vykládat zákon (stejně jako naše energetická poradna), ale její názor může být zajímavý.

Přejeme hodně úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk