Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.9.15 / dotaz č. 61282
Dobrý den, jaký je Váš názor na PENB projektu změny domu, ve kterém stávající 1NP bude zatepleno, vyměněn systém vytápění a stavající krov bude vyměněn, zateplen a v podkroví vzniknou nové byty. V současnosti není podkroví nijak využíváno.

Měl by se zhotovovat jeden PENB, pro větší změnu dokončené budovy

nebo

by se měly zhotovovat dva průkazy, jeden pro 1NP - větší změna dokončené stavby a jeden pro podkroví, přičemž stavební úpravy podkroví musí plnit požadavky na energetickou náročnost pro novostavby ?

S pozdravem
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Na toto téma jsou rozpory ve vyhlášce a stavebním zákonu.
Jakmile se podlahová plocha rekonstrukcí (přístavbou, vestavbou) mění o více než 20%, poté se přístavba/vestavba musí posoudit jako novostavba - splnění podmínek pro novostavby. Jakmile by podlahová plocha nebyla změněna o více než 20%, poté by se posuzovaly změny jako větší změna dokončené budovy.

Dovolím si napsat, jak bych v tomto případě postupovala já.
- vyhotovila bych si jeden PENB pro celý rekonstruovaný objekt s tím, že bych stávající, nově zateplovanou část budovy stanovila jako jednu zónu (zde bych si přiřadila typ referenčního požadavku - změna dokončené budovy) a půdní vestavbu bych zahrnula do zóny druhé (typ ref. požadavku - novostavba). Jakmile by mi celková výsledná třída ENB vyšla nejhůře C a zároveň by vyhovoval požadavek na primární a neobnovitelnou energii, poté bych byla schopná říci, že jsou splněny všechny požadavky jak pro změnu dokončené stavby, tak i pro půdní vestavbu z pohledu novostavby.
Jakmile by mi nevyšel požadavek - např. výsledná třída ENB by byla horší nebo jedna z energií by nevyhovovala, vyhotovila bych druhý průkaz (pro půdní vestavbu z pohledu požadavků na novostavby). Zde musí být splněna podmínka pro novostavby a na základě tohoto lze říci, že obě úpravy splňují daná kritéria. U nevyhovujícího jednoho PENB nelze totiž prokázat, že ačkoliv jsou podmínky pro půdní vestavbu splněny a změna dokončené budovy vychází hůře a výslednou třídu ENB zde výrazně ovlivňuje.
Pro větší změnu dokončené stavby je důležité dodržet požadavek na součinitel prostupu tepla měněných konstrukcí.

Samozřejmě je varianta, že se provede přímo výpočet PENB zvlášť pro větší změnu dokončené stavby a druhý pro půdní vestavbu z pohledu novostavby.

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk