Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.15 / dotaz č. 61733
Dobrý den,

chci se zeptat na hodnoty průkazu - kupuji dům a kolega v práci taky, oba jsme dostali průkazy, ale hranice pro každou kategorii je na každém průkazu jiná, čím je to způsobeno?

Já mám hodnotu 99 a kategorii A, u níž je hranice 100, kolega má hranici 85 u kategorie A. čím je to prosím způsobeno a nemá být stupnice pro všechny domy stejná? Já mám bungalov, kolega patrový dům, v obou případech se jedná o novostavbu. U mě zděný, u kolegy dřevostavba.

Moc děkuji za informace.
Dobrý den,
kategorie pro zatřídění budovy v Průkazu energetické náročnosti budovy jsou pro každý dům jiné.
Konkrétní dům se porovnává s tzv. referenční budovou. Referenční budova je tvarově shodný dům, jehož konstrukce přesně odpovídají požadavku vyhlášky č. 78/2013. Obdobně se v referenční budově uvažuje stejný zdroj tepla jako ve hodnoceném domě (např. plynový kotel), ale s účinností podle vyhlášky. Totéž platí pro ostatní technologie (větrání, ohřev vody, osvětlení, případně chlazení a zvlhčování vzduchu).
Referenční budova je tedy pokaždé jiná, z toho vyplývají i rozdílné hodnoty pro zatřídění.
Váš dům samozřejmě má trochu jiné konstrukce a kotel s jinou účinností, než přesně podle požadavku vyhlášky. Z toho pak vychází zatřídění do příslušné kategorie. Více podrobností k hodnotám v Průkazu najdete třeba zde:
http://www.prukaznadum.cz/jak-jej-cist

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný