Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.15 / dotaz č. 61850
Zpracovávám nabídku na vypracování PENB. Jedná se o sklad a dílnu. PENB se požaduje z důvodu prodeje. Pokud by některý ze zmíněných objektů měl nižší spotřebu energie než 700 GJ, pak se na něj zpracování PENB dle zákona 406/2000 Sb. nevztahuje. Jedná se mi o doložení spotřeby energie těchto objektů, jakým způsobem se tato spotřeba dokládá.
Děkuji za odpověď.
Vážená paní kolegyně,
povinnost zpracovat PENB se netýká (mimo jiné) průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok. Zákon explicitně nestanovuje, jak se spotřeba dokládá.

Nejjednodušší asi bude doložit spotřebu fakturami za energie; protože jde o průmyslový nebo zemědělský objekt, budou faktury jistě součástí účetnictví provozovatele budovy. Dodavatelé elektřiny a plynu na fakturách udávají i spotřebu za minulá období, třeba 3 roky zpětně. Případně si lze tyto údaje od dodavatelů energií vyžádat.

Další možností je zpracovat pro budovu PENB, pokud zde vyjde spotřeba nižší než 700 GJ/rok, pak je jasné, že PENB být zpracován nemusí.

Přejeme příjemný den!

K. Srdečný, F. Macholda.
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk