Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.15 / dotaz č. 62029
Dobrý den, máme v úmyslu prodat byt, který se nachází v bytovém domě. (Podlahová plocha celého domu je větší nežli 1500 m2, tedy povinnost mít PENB pro dům už letos platí.) Problém je v tom,že právě proběhlo zateplení a zasklení lodžií. Předseda SVJ mi ale poskytl PENB, vypracovaný v loňském roce, tedy ještě před rekonstrukcí. Trvá na tom, že není důvod pořizovat nový průkaz energetické náročnosti budovy. Mohu se nějak domáhat nového energetického štítku, nebo budu muset prodávat nemovitost s průkazem, který byt podhodnocuje?

Dobrý den,
Zákon 406/2000 Sb. byl s účinností od 1.7.2015 novelizován zákonem 103/2015 Sb., jímž byla obecná povinnost zpracování PENB pro užívané bytové domy (podle dřívějšího odstavce § 7a 1c) zrušena. Nicméně tato povinnost vzniká podle bodu 2a) téhož paragrafu při prodeji ucelené části budovy, což je v tomto případě bytová jednotka.
Jestliže proběhlo letos zateplení, muselo být provedeno podle projektu, přičemž PENB projektovaného stavu (po zateplení) byl povinnou součástí projektové dokumentace.
V době od 1.7.2007 do 31.12.2008 průkaz pro ohlášení nebo stavební povolení nemusel být zpracován v zákonné podobě, stačilo, když projektant do technické zprávy uvedl, že projekt vyhovuje vyhlášce 148/2007.
Po 1.1.2009 už je průkaz ve vyhláškou stanovené podobě povinnou součástí dokumentace větší změny budovy a bez něj by stavba nebyla povolena. Od 1.4.2013 má průkaz jiný tvar - podle vyhlášky 78/2013 a místo jedné stránky má grafika 2 stránky. Platnost obou typů průkazů je shodná: 10 let nebo do další větší změny.
Závěr:
Jestliže máte PENB vypracovaný na stav před rekonstrukcí, je tento PENB po rekonstrukci neplatný.
Povinnost zpracovat PENB na nový projektovaný stav vznikla již při zpracování projektové dokumentace a jeho dodání bylo povinností dodavatele projektu. Pokud tomu tak nebylo, nebyl projekt úplný a je tedy reklamovatelný.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk