Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.10.15 / dotaz č. 62340
Dobrý den pane Šafaříku,
obracím se na Vaši bezplatnou poradenskou linku na základě doporučení Jana Šafaříka v záležitosti související s energetickýcm auditem.
Prosím o Vaše odborné vyjádření k nutnosti provedení energetického auditu, který byl zákonem o životním prostředí potvrzen pro právnické osoby-objekty využívané pro výrobu-budova FenStar s.r.o.(výroba oken a dveří)IČ: 47917270, rozloha cca 40000m a spotřeba plynu a el. energie 7395GJ/rok. Je ze zákona povinnost mít zpracovaný energetický audit?
Dobrý den,
k vašemu dotazu sděluji následující:
a) novela zákona č. 406/2000 Sb., ve znění zákona č. 103/2015 Sb., o hospodaření energií, stanovila v § 9 odst.2 nové podmínky propro podnikatele, který není malým nebo středním podnikatelem, zpracovat pro jím, užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej zpracovávat pravidelně nejméně 1x za 4 roky (výjimku tvoří zavedení ČSN EN ISO 50 001, příp. ČSN EN ISO 14 001 + energetický audit). Termín zpracování energetického auditu je stanoven do 05.12.2015, pokud nemá tento podnikatel platný energetický audit, který byl zpracován v období 3 let přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.. Podmínky pro zařazení do kategorie podniku lze zjistit m.j. z dokumentu "Aplikační výklad pro vymezení pojmů drobný, malý a střední podnikatel a postupů pro zařazování podnikatelů do jednotlivých kategorií", který lze stáhnout z webové stránky organizace CZECHINVEST, www.czechinvest.org;
b) pokud se zařadíte jako střední nebo malý podnikatel, pak provás platí § 9, odst. 1a), příp. b) zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, kde je rozhodující hodnota spotřeby energie, ve vašem případě se spotřebou 7 395 GJ/rok nelze předpokiládat, že by tato spotřeba stoupla přes hodnotu 35 000 GJ/rok, která je v tomto ohledu limitní (stanovena platnou vyhláškou č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku);
c) v souvislosti s vaším dotazem bych váš ještě upozornil na další požadavky zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění a jeho prováděcích předpisů, stanovující podmínky pro zpracování průkazu energetické náročnsoti administrativní budovy, příp. provedení kontroly kotlů a teplovodních rozvodů a kontrolu klimatizačních systémů - pokud by se vaší společnosti tato propblematika týkala, lze opětovně sdělit bližší podrobnosti.
Odpovídá:  Ing. Václav Šafařík - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk