Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.15 / dotaz č. 62402
Dobrý den,
řešíme otázku, zda do hodnoty celkové spotřeby energie, od níž vzniká fyzickým a právnickým osobám povinnost zpracovávat pro své budovy nebo energetická hospodářství energetický audit podle vyhlášky 480/2012 spadá i spotřeba nafty na pohon diesel-agregátu, který slouží jako záložní zdroj a za poslední 2 roky byl používán pouze pro nezbytné zkoušky jeho činnosti?
Děkuji.
Dobrý den,
dle Vámi citované vyhlášky č. 480/2012 Sb. platí:

§ 2 odst. (1) Hodnota celkové spotřeby energie, od níž vzniká fyzickým a právnickým osobám povinnost zpracovávat pro své budovy nebo energetická hospodářství energetický audit, se stanoví ve výši 35 000 GJ (9 722 MWh) za rok jako součet za všechny budovy a energetická hospodářství příslušné osoby a týká se pouze jednotlivých budov nebo jednotlivých energetických hospodářství, které mají spotřebu energie vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok.

A z definičních pojmů v § 2 zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. v platném znění plyne, že se rozumí:

a) nakládáním s energií výroba, přenos, přeprava, distribuce, rozvod, spotřeba energie a uskladňování plynu, včetně souvisejících činností,
d) energetickým hospodářstvím soubor technických zařízení a budov sloužících k nakládání s energií,
p) budovou nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí,

Z uvedeného tedy vyplývá, že spotřeba nafty pro pohon záložního zdroje se bude započítávat, neboť provozem (byť krátkodobým, zkušebním) je naplněna definice pojmu "nákladání s energií". Lze však předpokládat, že tato spotřeba bude zanedbatelná oproti spotřebám ostatních energií.


Za EKIS Český Krumlov
P. Kříha
Odpovídá:  Ing. Pavel Kříha* - EKIS Český Krumlov tisk