Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.15 / dotaz č. 62526
Dobrý den,
reaguji na odpověď na dotaz č. 60608 ze dne 31.8.2015. a doplňuji dotazem: z jakého ustanovení Zákona vyplývá povinnost SVJ nechat vyhotovit PENB, při prodeji bytové jednotky? Domnívala jsem se, že Zákon hovoří v §7a (3) pouze o povinnosti vlastníka jednotky.

K Vašemu dotazu týkajícího se povinnosti „nechat si vyhotovit PENB při prodeji byt. jednotky“ Vám sdělujeme následující:
1/ Zákon č. 406/2000 Sb. v platném znění (tj. dle poslední novely č.103/2015 Sb. účinné od 1.7.2015) v §7a odst.(2,a 1.) uvádí, že vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek je povinno opatřit si průkaz energetické náročnosti budovy „při prodeji budovy nebo ucelené části budovy“.
2/ Dle stejného § 7a ale odst.(2b 1.,c 1.,d 1.,2.) je vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek dále povinno :
- předložit tento průkaz nebo jeho ověřenou kopii možnému kupujícímu budovy nebo ucelené části budovy před uzavřením smluv o koupi…,
- předat tento průkaz nebo jeho ověřenou kopii kupujícímu budovy nebo ucelené části budovy nejpozději při podpisu kupní smlouvy,
- zajistit uvedení klasifikační třídy ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu v informačních a reklamních materiálech při prodeji budovy nebo ucelené části budovy,
- v případě prodeje nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy prostřednictvím zprostředkovatele mu předat grafickou část průkazu nebo její ověřenou kopii; zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu uvede klasifikační třídu ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu z předané grafické části průkazu v informačních a reklamních materiálech; pokud zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu neobdrží grafickou část průkazu, uvede v reklamních a informačních materiálech nejhorší klasifikační třídu.
3/ Dle §2 odst.(1) zákona č. 406/2000 Sb. v platném znění (tj. dle poslední novely č.103/2015 Sb. účinné od 1.7.2015) se ucelenou částí budovy rozumí podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena.

S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc