Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.15 / dotaz č. 62822
Vážená paní/Váženy pane,

Obracím se na Vás z dotazem ohledně zpracování energetického auditu.

Naše firma má pronajmuté kancelářské prostory, do kterých se nastěhovala před dvěma měsíci. Energetický audit se tedy bude vztahovat pouze na provozované energetické hospodářtví(ne na budovu). Nemáme žádné účetní doklady o vstupech paliv a energii za poslední 3 roky. Jak by v tomto případě měl energetický specialista stanovovat „Bilanci vstupních paliv a energii“? Jak by správně měl odhadovat roční spotřebauna vytápění? Je třeba pro stanovení roční potřeby energie na vytapění postupovat dle vyhlašky č. 78/2013 Sb. nebo je možné pro odhad použít hodnoty z PENB, který si nechal zpracovat pronajímatel budovy?

Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,

zprávu o energetickém auditu je možné zpracovat i bez historie spotřeb. Jak postupovat v případech bez historie spotřeb není jednoznačně dané, záleží na uvážení energetického specialisty. Bilance musí být v každém případně sestavena odborně a transparentně včetně uvedení okrajových podmínek.

Z EA by mělo být čitelné, jak byla bilance sestavena.

Prostý „odhad“ by nemusel být chápán jako dostatečný, tepelně technický výpočet daného prostoru či objektu s patřičným okomentováním by dostatečný být mohl.
Odpovídá:  Ing. Petr Chmel* - EKIS Praha, Seven tisk