Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.15 / dotaz č. 63075
Dobrý den,
na webu jsem se dočetl dvě informace:
1)vlastníci budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinni zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti:
Při pronájmu budovy.
Od 1. 1. 2016 také při pronájmu ucelené části budovy.
2) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek je povinen zajistit zpracování průkazu pro užívané bytové domy nebo administrativní objekty:s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 1 000 m 2 do 1. ledna 2019

Vlastním a pronajímám ČD - 6 bytů, kolaudován cca 1908, užitná plocha bytů cca 410m2. Domnívám se, že sklepy a půda se nepočítají.
Dle informace z bodu add 1) by jsem měl mít PENB od 1.1.2016, ale dle bodu add 2) až od 1.1.2019.

Předem děkuji za odpověď, co je pro mne závazné s odkazem na § znění.
Dobrý den,
průkaz máte jako vlastník nemovitosti povinnost zajistit pro prodej nebo pronájem objektu nebo prodej jednotky (bytu) a od 1.1.2016 pro nový pronájem jednotky. V případě, že budete pouze prodlužovat stávající pronájem, se průkaz nevyžaduje. Průkaz je vyžadován z důvodu ochrany spotřebitele, aby nový nájemník měl možnost určit přibližně spotřebu energie v daném objektu.

Dle nového znění zákona č. 406/2000 Sb. (§7a) se od 1.7.2015 nevyžaduje mít průkaz pro bytový dům, pokud nedojde k prodeji nebo pronájmu, nebo případné rekonstrukci budovy.

Rovněž se průkaz nevyžaduje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy (tedy bytu), pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947 (§7a, odst. 9). To znamená, že se jedná o objekt, u kterého se předpokládá, že energetická třída tohoto objektu je nejhorší - tedy G. Třída G bude v tomto případě rovněž uvedena v reklamních materiálech zprostředkovatelů prodeje.

Pokud je váš objekt částečně rekonstruován a předpokládáte, že je v lepší energetické třídě, doporučujeme nechat zpracovat průkaz, aby byl v reklaních materiálech při novém pronájmu označen platnou třídou energetické náročnosti a nebyl zbytečně znevýhodněn.



Odpovídá:  Ing. Lucie Kochová* - EKIS Praha Enviros tisk