Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.15 / dotaz č. 63094
Dobry den,rada bych si postavila bungalov (uzitna plocha 85m,zastavena plocha 107,07m, hreben strechy 5,06m).Soucasny dodavatel stavby navrhuje nosne zdivo Porotherm dryfix tl 40 (zdeni na penu) a zatepleni system Weber,fasada EPS F70 100mm a sokl (138,5m),XPS tl 80 mm (42,7m). V dome bude podlahove vytapeni.Vubec netusim,jestli toto reseni je spravne. Abych ziskala vice prostoru v dobe tak bych rada mensi nosne zdivo (napr.porotherm 26),ale to uz vubec netusim jak a cim to zateplit abych se vubec doplatila. Poradite mi? Dekuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Při koncepčním návrhu obvodové stěny domu je potřeba vzít do úvahy jednak normové požadavky, které se zvolí podle toho, jaké energetické účinnosti chceme dosáhnout (nízkoenergetický nebo pasivní dům) a pak - zda si přejeme stěnu jednovrstvou omítanou bez zateplení, nebo stěnu vrstvenou, tedy se zateplením.
K prvnímu – energetická legislativa ukládá od roku 2020 stavět všechny nové domy na úrovni „téměř nulové spotřeby energie“. Vyjádřeno jinak – bude se prakticky jednat o dům někde mezi kategorií nízkoenergetický a pasivní. Splnění kritérií se dokládá Průkazem energetické náročnosti budovy. Myslím, že dnes stavěný dům by měl již kritéria splnit bez ohledu na to, že rodinných domů se to bude týkat za necelých 5 let.
Z pohledu normy:
Na nově prováděné a dodatečně zateplované konstrukce obálky budovy se vztahují požadavky současné platné a závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Tato základní tepelně technická norma stanovuje tři kategorie hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou stěnu těžkou 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro stěny těžké 0,25 (W/m2.K). Pro dosažení nízkoenergetického standardu je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ dokonce 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Pro splnění kritéria „téměř nulové spotřeby energie“, z hlediska obálky budovy, je potřeba, aby se součinitel prostupu tepla pohyboval mezi doporučením a doporučením pro nízkoenergetickou výstavbu. Tedy pro stěnu zděnou mezi 0,25 až 0,12.
Vámi popsaná navržená kombinace se zateplením od dodavatele stavby bude asi někde kolem U = 0,16. Záleží ovšem na tom, o kterou cihlu se skutečně jedná – pro daný popis jsem našel dva výrobky:
Porotherm 40 EKO Profi Dryfix – U 0,23, R 4,25
Porotherm 40 Profi Dryfix – U 0,27, R 3,58
Velké R tepelný odpor, který se používá při výpočtu U, přibližně je U reciproční hodnotou R.
Vidíte, že součinitel U se liší a pohybuje se bez zateplení na úrovni pouhého doporučení dle ČSN.
Výrobce pro oba tyto výrobky udává, že jsou určeny pro omítané zdivo, tedy spíše bez následného zateplení. Celková tloušťka stěny s plánovaným zateplením pak bude více než 0,5 m.
Variantou tedy je:
- bez následného zateplení – použít cihelný blok Porotherm 50 T Profi Dryfix, který je vyplněný vatou a má U 0,15, R 6,73 – ale ubere hodně prostor v místnosti
- nebo se zateplením některý z následujících výrobků:
Porotherm 30 P+D – U 0,7, R 1,21
Porotherm 30 Profi Dryfix – U 0,5, R 1,72
Porotherm 25 SK Profi Dryfix – U 0,4 R 2,36
Porotherm 25 SK Profi – U 0,4 R 2,33
+ zateplení odpovídající tloušťky. Zateplení bude vně domu, takže na vnitřním prostoru v domě ušetříme na každé zdi 15 až 25 cm, to již může být docela dost m2.
Například kombinace Porotherm 25 SK Profi Dryfix – U 0,4 R 2,36 + 100 mm šedého děrovaného fasádního EPS s tepelnou vodivostí 0,033 (W/m.K) se dosáhne celkového U cca 0,16 až 0,17, tedy stejně jako byl návrh dodavatele a ušetříte 10 cm na tloušťce zdiva. Zdivo musí pochopitelně posoudit ještě statik, protože únosnost tenčí zdi a vylehčené cihly bude menší.
Obdobně je potřeba zvážit i skladby ostatních obálkových konstrukcí domu – podlahy, střecha apod., aby návrh odpovídal plánované energetické třídě domu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk