Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.15 / dotaz č. 63160
Dobrý den, můj známý má starý RD ve Stř. kraji
z roku cca 1920 bez zateplováku. V domě je kondenzační plynový kotel a
pec na tuhá paliva. Je možné získat nějakou dotaci na další zdroj
tepla, jímž by byl automat na uhlí + komín?
Dobrý den,
v brzké době budou spuštěny kotlíkové dotace, které budou vypisovat kraje. Finanční podpora se bude týkat výměny kotlů na pevná paliva, nikoli podpory na pořízení dalšího zdroje tepla. Podporu na výměnu zdroje tepla je možno poskytnout pouze v případě, kdy je stávající rodinný dům vytápěn převážně kotlem na pevná paliva. Podporu je možno poskytnout i v případě, že je rodinný dům vytápěn dvěma zdroji, tj. kotlem na pevná paliva a dále např. kotlem na zemní plyn, elektrokotlem aj., z nichž jeden naplňuje podmínky přijatelnosti programu. V takovém případě je nutné, aby bylo zajištěno, že je kotel prokazatelně v provozu (prokázání řeší kraj individuálně dle potřeby v rámci příjmu žádostí fyzických osob) a může plnit funkci hlavního zdroje vytápění.
Plynový kondenzační kotel není zdroj tepla, jehož výměna je kotlíkovou dotací podporována a navíc plynový kotel chcete v objektu ponechat. V případě pece nejde o hlavní zdroj vytápění. Na pořízení dalšího zdroje tepla v rámci kotlíkové dotace dle základních podmínek zřejmě nemáte nárok.
Kraje budou vypisovat konkrétní podmínky kotlíkových dotací na konci roku a můžou si určit některé vlastní specifické podmínky, které se můžou kraj od kraje lišit.
S pozdravem
Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk