Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.15 / dotaz č. 64043
Naše bytová jednotka se nachází v 1NP bytového domu z roku 1999. Jeden pokoj je dispozičně umístěn nad průchozí vstupní chodbou, která není vytápěna.
Podle sdělení od výboru SVJ je tato konstrukce zateplena 10 cm polystyrenu, jinak se jedná o železobetonovou konstrukci.
V pokoji je dle našeho sledování chladněji, zvláště když v chodbě zůstávají otevřené ventilační otvory ve dveřích.
Dotaz:
1) je z hlediska současně platných technických norem, event. poznatků praxe, dostatečné výše popsané zateplení?
2) Lze vyčíslit úsporu, pokud by byla dodatečně navýšena tloušťka zateplení? Resp. lze vyčíslit ztráty, které v našem bytě vznikají při současném stavu zateplení? Prosím rovněž o zohlednění faktoru otevírání ventilačních oken ve vstupních dveřích (a tedy logického snižování teploty v chodbě).
Děkujeme za dotaz, k jednotlivým bodům:
1) Protože vstupní chodba je zřejmě konstrukčně oddělená od exteriéru, nahlíží se na podlahu Vašeho pokoje podle ČSN jako na strop vnitřní k nevytápěnému prostoru. Neznáme přesné parametry použitých materiálů, ale s malou chybou lze tvrdit, že požadavek normy tato konstrukce splní. (ČSN 73 0540-2:2011 definuje požadavek na součinitel prostupu tepla této konstrukce 0,6 W/(m2.K), předmětná konstrukce má součinitel prostupu tepla 0,43 W/(m2.K). Uvažujeme že se jedná o uzavřený prostor s odpovídající výměnou vzduchu – větráním.
2) Pokud zvýšíte tl. izolace o dalších 10 cm, sníží se součinitel prostupu tepla této konstrukce na 0,21 W/(m2.K), což znamená, že při stejným okrajových podmínkách (teplotách interiéru a nevytápěného prostoru), bude tepelná ztráta touto konstrukcí poloviční.
Kolik bude úspora energie nelze ale jednoduše kvantifikovat, musel by se udělat bilanční výpočet místnosti, což je nad rámec tohoto poradenství a vyžaduje stavební podklady. Toto platí i pro vliv výměnu vzduchu v nevytápěné chodbě a následnému snižování teploty v tomto prostoru. Ve stávající skladbě konstrukce bude faktor teploty v chodbě významnou veličinou, v případě dodatečného zateplení by vliv teploty chodby měl být už marginální.
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk