Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.15 / dotaz č. 64214
Dobrý den,
provádím rekonstrukci domu z roku 1930.
Dum stojí na mírném kopci hladina spodní vody je asi 4m. Dum nejeví známky nějak moc velké vlhkosti. Dům je 23m dlouhý a 5m široký půlka domu je z cihel 450mm a druhá z kamene(opuka a žula) 700mm. Cihelná část bude obytná kamenná částečně také. Dům stojí na kamenných základech.
chtěl bych se Vás zeptat jestli podřezat dům nebo jestli stačí provést drenáž(nopová folie,drenážní trubka,geotextilie a kačírek). Je vhodné zateplit polystyreném a akrylátovou omítkou.

předem děkuji za odpověď
Dobrý den,

u kamenných staveb podřezávání není doporučováno ani dobře proveditelné kvůli materiálu. Odkopání plus drenáž a nopová folie je dobrý základ. Podle světlé výšky v přízemí (pokud dům není podsklepen) je možné využít modulu Iglú pro odvětrávané podlahy.
Ohledně zateplení se u vlhčího zdiva nedoporučuje kontaktní zateplovací systém z EPS. Je možné použít minerální vlnu vhodné tloušťky nebo ještě lépe odvětrávanou fasádu s vloženou minerální vlnou.

Toto jsou základní doporučení, pro vypořádání se s vlhkostí stavby často třeba udělat sondy pro měření vlhkosti a návrh na její odstranění dle konkrétního případu.

Děkuji za dotaz a přeji úspěšnou realizaci.

5021
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk