Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.15 / dotaz č. 64263
Dobrý den,
prosím o vysvětlení , co je myšleno pronájmem, resp. pronájmem ucelené části dle §7a) odst.2) zákona o hospodaření energií v platném znění, neboť v základních pojmech v §2 není termín "pronájem" uveden. Jedná se zejména o délku pronájmu a jeho způsob. Uvádím dva příklady:
1) Fyzická nebo právnická osoba vlastní penzion, případně apartmánový dům a na základě živnostenského oprávnění pro živnost " ubytovací služby" pronajímá krátkodobě ( zpravidla 1 týden)třetím osobám apartmány, případně i celý objekt - ubytování hotelového typu . Musí být v tomto případě od 1.1.2016 , nebo i dříve, zpracován průkaz energetické náročnosti budovy, jedná se o pronájem ucelené části budovy, případně celé budovy ve smyslu zákona, pokud samozřejmě není vyloučena povinnost jeho zpracování dle dle §7a) odst.5)?
1) Fyzická osoba vlastní penzion, případně apartmánový dům a nemá živnostenské oprávnění na ubytovací služby, ale stejně pronajímá krátkodobě ( zpravidla 1 týden)třetím osobám apartmány, případně i celý objekt na základě krátkodobé nájemní smlouvy. Musí být v tomto případě od 1.1.2016 nebo i dříve, zpracován průkaz energetické náročnosti budovy, jedná se o pronájem ucelené části budovy, případně celé budovy ve smyslu zákona, pokud samozřejmě není vyloučena povinnost jeho zpracování dle dle §7a) odst.5)?
Děkuji.
Vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni
a) zajistit zpracování průkazu
3. od 1. ledna 2016 při pronájmu ucelené části budovy,
b) předložit průkaz nebo jeho ověřenou kopii
2. možnému nájemci budovy nebo ucelené části budovy před uzavřením smluv týkajících se nájmu
budovy nebo ucelené části budovy,
c) předat průkaz nebo jeho ověřenou kopii
2. nájemci budovy nebo ucelené části budovy nejpozději při podpisu nájemní smlouvy,
Dle mého názoru se o nájem jedná a pokoje a apartmány jsou ucelená část budovy tudíž povinnost zpracování PENB tu je - jestli je to živnost nebo ne, na tom nezáleží