Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.15 / dotaz č. 64357
Dobrý den,
chystáme se zateplit dům od střechy, nevytápěná půda, rovná střecha, 40 let stáří domu, výška půdy 80 - 120 cm. Plocha pro zateplení cca 100 m2.
Uvažuji o foukané izolaci.

Prosím o radu, jak nejlépe situaci vyřešit, okna jsou nová (plast) a fasáda zateplená 1 rok.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Pro konkrétnější zhodnocení vhodnosti foukané izolace nebo jiné technologie dodatečného zateplení střechy by byl potřebný podrobnější popis stavebních konstrukcí. Zdá se, že se jedná o dvouplášťovou střechu s poměrně vysokým prostorem mezi nosnou deskou stropu a horním pláštěm. Pokud je prostor přístupný, je možno doplnit i vláknitou izolaci v deskách nebo rolích (minerální nebo jinou), případně prohlédnout stav původní tepelné izolace (pokud tam je, zpravidla se moc nedávalo) a tu případně odstranit a prostor vyčistit.
Zateplením se patrně nebude měnit koncepce střešního pláště, zůstane dvouplášťová větraná, bylo by tedy dobré zrevidovat odvětrávací otvory větrané dutiny, aby zůstaly funkční, případně je doplnit
V případě použití foukané izolace máte patrně na mysli celulózové vlákno. Tato izolace má výhodu v poměrně výhodné ceně i částečné odolnosti při mírném zvýšení vlhkosti v mezistřešním prostoru. Při aplikaci nemusí být prostor celý přístupný, je však potřeba zajistit rovnoměrné rozprostření foukané izolace v požadované tloušťce a její stabilizaci.
Jako foukaná izolace se používá i minerální vlákno nebo polystyrén, zde je vhodnější vyplňovat celý prostor uzavřené dutiny.
Pokud jde o tloušťku izolace na bázi buničiny:
Na nově prováděné a dodatečně zateplované konstrukce obálky budovy se vztahují požadavky současné platné a závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Tato základní tepelně technická norma stanovuje tři kategorie hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro střechu plochou 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy 0,16 (W/m2.K). Pro dosažení nízkoenergetického standardu je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ dokonce 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Vhodné je volit hodnotu mezi doporučením a doporučením pro nízkoenergetickou výstavbu. Tedy kolem 0,16 až 0,15. To by odpovídalo tloušťce foukané izolace kolem 30 cm (nutno upřesnit výpočtem podle skutečné skladby).
Při tomto způsobu zateplení patrně zůstanou v návaznosti střechy na zateplenou fasádu neošetřené tepelné mosty. Možnost jejich řešení je potřeba zvážit podle tvaru a provedení detailu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk