Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.15 / dotaz č. 64358
Dobrý den, mám malou prosbu, chtěla bych se zeptat na dotace. Začínáme stavět rodinný dům a četla jsem, že můžeme získat dotaci. Ale prý se to vztahuje pouze na pasivní domy. Je to pravda? Náš nebude pasivní, jen nízkoenergetický. V tomto případě tedy dotace získat nejde? Nebo nemusí být pasivní, ale musí splnit nějaké podmínky?
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V rámci programu Nová zelená úsporám 2015 – 3.výzva se jedná o oblast podpory B – Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností.
Dělí se na 2 podoblasti:
B.1 Dům s velmi nízkou energetickou náročností.
B.2 Dům s velmi nízkou energetickou náročností s důrazem na použití obnovitelných zdrojů energie
V obou případech se jedná více méně o pasivní dům s tím, že v B.1 jsou některé požadované charakteristiky o něco mírnější. V obou případech se vyžaduje splnit vzduchotěsnost obálky a doložit Blower Door testem a v obou je povinná instalace nuceného větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperační jednotka).
Výše podpory je 300 000,- Kč pro B.1 a 450 000,- Kč pro B.2, dále až 35 000,- Kč na zpracování energetického posudku a měření vzduchotěsnosti.
Je na zvážení každého, zda se pro pasivní dům rozhodnout. Obecně těchto žádostí přibývá, neboť spotřeby energií pasivního domu jsou opravdu nízké a zaručují nízké provozní náklady i při eventuálním velkém nárůstu cen energií.
Dům stavěný jako nízkoenergetický může mít až 3x vyšší nároky na energie než pasivní.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice